Godišnje se po glavi stanovnika EU baci 131 kilogram hrane

Godišnje se po glavi stanovnika EU baci 131 kilogram hrane

EUROPSKI Parlament želi smanjiti brojku od 60 milijuna tona hrane koja se godišnje baci u EU. Do 2030. godine zastupnici Europskog parlamenta namjeravaju smanjiti taj broj ažuriranjem pravila o otpadu i postavljanjem strožih ciljeva smanjenja. Cilj je promovirati kružnu ekonomiju, a ciljevi do 2030. su 20% smanjenja bacanja hrane tijekom obrade i proizvodnje, kao i 40% u maloprodaji,

Kako smanjiti bacanje u praksi?

O ovoj smo temi pisali već više puta, pa smjernice o tome kako smanjiti količinu bačene hrane u kući možete pronaći na ovom linku, dok su ovdje koraci koji pomažu u smanjenju otpada u kuhinji, i to u vidu kompostiranja, korištenja otpadaka od povrća te pravilnog čuvanja namirnica.

>> Zero waste lekcija: Nemojte baciti iscijeđene polovice limuna, ovako ih iskoristite

>> U duhu zero wastea: Neispucana zrnca kokica ni pod razno ne bacajte

Što kažu celebrity chefovi

O (ne)bacanju hrane u kuhinji puno su puta govorili i slavni svjetski chefovi, poput Davida Changa, Jacques Pépina i Gordona Ramsayja, a u nastavku su njihovi savjeti.

David Chang, poznati američki kuhar, televizijski voditelj i vlasnik restorana, ima savjet za namirnicu koja je sada sezoni, a riječ je o mladom luku. On savjetuje da “učinite ono što su korejske bake radile od davnina – uronite korijenje u malu čašu vode i stavite blizu osunčanog prozora. Novi izdanci će s vremenom izrasti, tako da ćete uvijek imati mladi luk kada vam zatreba”.

Jacques Pépin je još u mladosti naučio da se dobra hrana ne baca, nakon što je pretrpio posljedice Drugog svjetskog rata u Francuskoj. Kao što ističe u svojoj knjizi Cuisine Économique: Recipes that Turn Penny Pinching into a Delicious Experience, kupovina voća i povrća koje je u sezoni je obavezna. Ne samo da dobivate namirnice koje su vrhunskog okusa, već imaju i nižu cijenu jer su sezonske namirnice uvijek jeftinije.

>> 5 profesionalnih savjeta legendarnog Jacquesa Pépina za sve koji kuhaju kod kuće

Gordon Ramsay kao jedan korak koji nitko ne bi smio preskočiti vidi cijelo pile, odnosno ostatke. Nedjeljno pečenje je svetinja u kućanstvu Ramsayjevih, a kao što je spomenuo u više kulinarskih emisija, svaki sastojak s kojim kuhate treba tretirati s poštovanjem i iskoristiti ga do kraja. Kad je u pitanju pečeno pile, Ramsay koristi baš svaki dio – od iznutrica koje, kada se peku s ostacima pilećeg soka, daju bogati umak, do kostiju koje može prokuhati i dobiti temeljac.

>> Ništa se ne baca. Od ostataka pečenog pileta napravite bogati temeljac, piše Index.hr