Milanović o otkazivanju Čepina: Tko zna, možda su mi HDZ-ovci pokušali smjestiti, ali imam lukav plan

Milanović o otkazivanju Čepina: Tko zna, možda su mi HDZ-ovci pokušali smjestiti, ali imam lukav plan

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Kninu je sudjelovao na obilježavanju 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a nakon toga je dao izjavu za medije.

Na početku je komentirao otkazivanje dolaska na obilježavanje godišnjice osnutka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Čepin, što je napravio jer je čelnik čepinskog ogranka osuđen za silovanje.

“Da sam to ranije znao, rekao bih da neću doći. Ovako sam odlučio u zadnji tren. HDZ-ovci bi u tome uživali, a oni su Ivana Anušića s događaja povukli dva ili tri sata prije. Tko zna, možda su mi pokušali smjestiti, ali imam lukav plan”, rekao je.

“Radi se o reputacijskom riziku, a ne riziku za tjelesni integritet. Možda se to trebalo ranije primijetiti. S obzirom na to da se radi o braniteljima, onda se ide na povjerenje, a možda bi se trebalo svaki put provjeravati”, dodao je.

Komentirao je i optužbu premijera Andreja Plenkovića da je admirala Roberta Hranja nekada vukao u Slovensku te da ga sada zbog toga drži u šaci.

“Znate tko je bio dio inventara u Slovenskoj? Oleg Butković. Iskorištavaju li oni Lucića? To je pitanje. To je prvi načelnik Glavnog stožera koji se na ovaj način odlučio politički prostituirati i to radi za novac”, ustvrdio je.

“On je slučajno postao načelnik Glavnog stožera tako što je bio kao pas odan Stipi Mesiću. Okolo je proganjao ljude koji su protiv njega, a sad je na listi HDZ-a”, dodao je.

Hranj se, smatra Milanović, osjetio pozvanim da kaže da je ono što Lucić govori opasno i netočno.

“On ima potrebu zaštititi vojsku, a Lucić ju želi svodničiti i u tome ima potporu Ivana Anušića i Andreja Plenkovića”, istaknuo je.

Predsjednik je ustvrdio da je Oleg Butković bio “profesionalni diler karata u Slovenskoj” te se osvrnuo na njegove poruke s Josipom Pleslić (ex Rimac).

“Mali je lukav, skrivao se okolo. Neka pazi da mu žena ne pomahnita kad vidi te poruke”, napomenuo je te dodao: “Gospodin braco, Sherlock Holmes Butković, kaže da ne radi s državnim firmama. Neka kaže s kim radi i kako je u šest godina postao vođeni kamiondžija u Hrvatskoj.”

“Zašto je Željko Sabo proveo godinu dana u zatvoru? Jer je s nekom sumnjivom gospođom razgovarao i iz toga se moglo zaključiti da bi on njoj mogao napraviti uslugu ako ona njemu dala ruke u gradskom vijeću. Pa Plenković od toga živi”, ustvrdio je.

Kako je moguće da Željko Sabo ide u zatvor, a da se ništa ne dogodio nakon objave poruke Rimac i Butkovića, upitao je Milanović.

“To nije prvi put. Stalno to rade i stalno ih se hvata. Sabo ide u zatvor, a ovdje imate takvo pogodovanje utjecajem. Ona ga moli da zaposli sina svoje prijateljica u privatnoj firmi koja radi s Butkovićevim ministarstvom. Što mislite, kolike su šanse da ga firma odbije kad ju on nazove?”, rekao je Milanović.

Također je podsjetio na prometnu nesreću u kojoj je bivši ministar Mario Banožić usmrtio muškarca.

“Nađite mi jedan prometni slučaj gdje se ovoliko dugo čekalo na optužnicu. Tko to drži u ladici? Pa nije ovo ubojstvo Kennedyja. Je li to jednakost pred zakonom?”, upitao je.

Zbog dogovora koje su otkrile poruke bi Butković i Pleslić trebali završiti u zatvoru te se obrušio na izabranog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

“Da nije bilo tog slučaja, ja bih sve istrpio, ali sam vidio da su ti ljudi spremni na sve i imaju potporu Ustavnog suda. U Trećoj republici Ustavni sud neće funkcionirati”, zaključio je, piše dnevnik.hr.