Piloti spremni za nove kanadere: Moderniziranje zrakoplova značit će mnogo za gašenje požara

Piloti spremni za nove kanadere: Moderniziranje zrakoplova značit će mnogo za gašenje požara


Ministarstvo unutarnjih poslova nedavno je s kanadskom tvrtkom potpisalo ugovor o nabavi dvaju novih kanadera, vrijedan 105 milijuna eura. Riječ je o novoj generaciji protupožarnih zrakoplova, a Hrvatska je, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku, uključena u zajednički postupak nabave zrakoplova radi uspostave trajnih kapaciteta. Novac za kanadere osigurala je Europska komisija, piše HRT.

Bojnik Igor Mindoljević pilot je i nastavnik u kanaderu. Osim što je posao koji radi zanimljiv i dinamičan, njegov radni dan itekako je zahtjevan.

– Letite na malim visinama, u zadimljenom području na malim brzinama, između prepreka… Znači, treba biti i vješt i pametan, razmišljati o poslu tako da se ne dovedete u situaciju gdje možete potencijalno nastradati, kaže.

Hrvatske posade kanadera, kao ispomoć, često požare gase i u drugim državama. Članice Europske unije nabavljaju ukupno dvadeset novih kanadera, a isporuka dvaju kanadera novije generacije našoj zemlji očekuje se za oko pet godina.

Novi zrakoplovi bit će vrlo slični ovim postojećim, međutim bit će opremljeni novim tehnologijama. Važno je reći da hrvatski piloti cijelo vrijeme sudjeluju u razvojnom procesu.

– U načelu, radi se o novoj opremi, nešto nove tehnologije i tome će biti prilagođen i način upotrebe, rekao je pilot kanadera pukovnik Željko Maljak.

Takvu opremu danas imaju gotovo svi zrakoplovi u vojnom i civilnom zračnom prometu. Moderniziranje zrakoplova značit će mnogo za gašenje požara.

– Značit će povećanje kapaciteta gašenja požara. Mi smo u sklopu europskog projekta zajedničkog gašenja požara i ti kapaciteti će značiti u smislu da će biti više raspoloživih zrakoplova i za te zadaće, kaže Maljak.

Za nove zrakoplove piloti su spremni.

Hrvatska trenutno ima šest kanadera i šest air traktora. Informacije o njihovoj ispravnosti klasificiraju se kao vojna tajna, ali iz Ministarstva obrane ističu da hrvatsko ratno zrakoplovstvo u svakom trenutku raspolaže dovoljnim brojem protupožarnih letjelica, piše HRT.