Zdrava pizza: 5 brzih i jednostavnih recepata za ručak u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti

Zdrava pizza: 5 brzih i jednostavnih recepata za ručak u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti

U današnje vrijeme, dok se sve više ljudi okreće prema zdravijem načinu života, sve će veća potražnja za zdravim i ukusnim obrocima. Stoga jela poput zdrave pizze postaju sve popularnija opcija za one koji žele uživati u omiljenom jelu bez osjećaja krivnje.

Zašto je zdrava pizza bolja opcija?

Zdrava pizza predstavlja kreativan pristup klasičnom receptu, koristeći visokokvalitetne sastojke i kreativne kombinacije kako bi se postigao savršen spoj okusa i nutritivne vrijednosti. Umjesto tradicionalne kore i tijesta koje može biti masno i nezdravo, kod recepata za zdravu pizzu često se koristi integralno brašno ili drugo bez glutena.

Takva brašna pružaju više vlakana i “sporijih” ugljikohidrata koji doprinose dugotrajnijem osjećaju sitosti i stabilizaciji razine šećera u krvi.

Mogućnosti su beskrajne ne samo po pitanju tijesta, već i nadjeva. Svježe povrće poput rajčica, paprike, gljiva i špinata ne samo da dodaju odlične okuse, već i obogaćuju pizzu antioksidansima, vitaminima i mineralima. Također, zamjena klasičnog sira niskokaloričnim ili veganskim alternativama može smanjiti sadržaj zasićenih masti i kolesterola, stvarajući pravu zdravu pizzu.

Još jedan ključan element zdrave pizze je umjerena upotreba umaka. Umjesto obilnih slojeva masnog sira i tjestenine, možete eksperimentirati s laganim umacima poput umaka od rajčice od svježih rajčica ili umaka od avokada. Osim što su nutritivno bogati, ovi umaci dodaju svježinu i aromu svakom zalogaju.

Ako se odlučujete na zdravu pizzu, pazite i na način pripreme. Ako želite sačuvati što više nutritivnih vrijednosti sastojaka, pecite pizzu duže, ali na manjoj temperaturi. To može pomoći u očuvanju hranjive vrijednosti.

Kombinirajući svježe sastojke, uravnotežene nadjeve i pažljivu pripremu, možete uživati u omiljenom jelu bez osjećaja krivnje. Isprobajte različite recepte i prilagodite ih svojim preferencijama kako biste stvorili svoju idealnu verziju pizze koja će vas oduševiti svakim zalogajem., piše N1

Najbolji recepti za zdravu pizzu

U nastavku donosimo nekoliko ukusnih recepata za zdravu pizzu u kojima će uživati čak i najmlađi.

1. Zdrava pizza s tijestom od slanutka

Sastojci (tijesto):

– 1 šalica brašna od slanutka

– 1 jaje

– 1 žlica maslinovog ulja

– prstohvat soli

– prstohvat suhog bosiljka (opcionalno)

Sastojci (nadjev):

– 1/2 šalice umaka od rajčice

– 1 šalica svježih cherry rajčica, narezanih na polovice

– 1/2 crvene paprike, narezane na tanke trakice

– 1/2 žute paprike, narezane na tanke trakice

– 1/4 crvenog luka, tanko narezanog

– 1 šalica svježeg baby špinata

– 1 šalica narezanog šampinjona

– 1 šalica sira (mozzarella, feta, ili po želji)

– svježi bosiljak za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200°C i pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno od slanutka, jaje, maslinovo ulje, sol i suhi bosiljak dok ne dobijete konzistenciju tijesta.

Razvaljajte tijesto na tanki krug na pobrašnjenoj površini ili između dva lista papira za pečenje. Prebacite tijesto na pripremljeni lim za pečenje. Raširite umak od rajčice po tijestu, ostavljajući rubove slobodnima.

Poslažite narezane cherry rajčice, trakice paprike, luk, špinat i šampinjone po tijestu. Posipajte sirom po vrhu. Stavite pizzu u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta ili dok rubovi tijesta ne postanu zlatno smeđi, a sir lijepo rastopljen.

Izvadite zdravu pizzu iz pećnice, pospite svježim bosiljkom po vrhu i ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

2. Zdrava pizza od integralnog brašna sa špinatom

Sastojci (tijesto):

– 2 šalice integralnog brašna

– 1 žlica suhog kvasca

– 1 šalica tople vode

– 2 žlice maslinovog ulja

– 1/2 žličice soli

Sastojci (nadjev):

– 1/2 šalice umaka od rajčice

– 1 šalica narezanih cherry rajčica

– 1/2 crvene paprike, narezane na trakice

– 1/2 žute paprike, narezane na trakice

– 1/4 crvenog luka, tanko narezanog

– 1 šalica svježeg baby špinata

– 1 šalica narezanih šampinjona

– 1 šalica svježeg mozzarela sira, narezanog na kolutiće

– svježi bosiljak za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

U zdjeli pomiješajte toplu vodu i suhi kvasac.