VIDEO Katastrofalni završetak najvećeg ruskog napada tenkovima: “Ovo je čisto ludilo! Pretvoreni su u otpad!”

VIDEO Katastrofalni završetak najvećeg ruskog napada tenkovima: “Ovo je čisto ludilo! Pretvoreni su u otpad!”

Objavljene su snimke ukrajinskog napada na ruske tenkove i oklopna vozila kod Avdiivke Foto: Screenshot

Objavljene su snimke ukrajinskog napada na ruske tenkove i oklopna vozila kod Avdiivke.

Objavljen je video koji prikazuje ukrajinski napad koji se dogodio proteklog vikenda i tijekom kojeg je navodno uništeno 20 ruskih oklopnih vozila i tenkova.

Iako je Rusija i ranije izvodila napade oklopnim vozilima, različiti izvještaji sugeriraju da je ovaj bio najveći takve vrste do sada, predvođen kolonom od 48 ruskih oklopnih vozila, izvijestio je Warzone.

To je, naravno, teško provjeriti, ali ova akcija pokazuje koliko je brutalna situacija oko Avdiivke, grada koji je osvojen sredinom veljače.

Ukrajinske su snage na rusku agresiju odgovorile 30. ožujka na cesti blizu sela Tonenke, zapadno od Avdiivke. Navodno su ga predvodila 36 ruskih tenkova i 12 borbenih vozila BMP serije, iz 6. tenkovskog puka 90. tenkovske divizije., prenosi dnevnik.hr

Snimke koje su se jučer pojavile na društvenim medijima prvo je objavila 25. zračno-desantna brigada Sičeslav, uz tvrdnju da je ta jednica sama uništila četiri tenka i dva BMP-a. Navodno je ukupno uništeno 12 tenkova i osam BMP-ova.

“Ništa nije nemoguće za nas! Zračno-desantni vojnici Sičeslav uništili su kolonu neprijateljskih vozila! Četiri tenka i dva oklopna transportera okupatora pretvorena su u otpadni metal zbog zračno-desantnih vojnika. Bez obzira koliko vas ima, bez obzira gdje se sakrijete, naći ćemo vas i uništiti!”, stoji u objavi.

Objavljene posljedice napada

Video prikazuje posljedice ruskog napredovanja duž ceste koja vodi iz Tonenke, sela u ruskim rukama, prema selu Umanske, dva kilometra zapadno, koje još uvijek drži Ukrajina.

Kako se ruska kolona kretala duž ceste, počela je dolaziti pod paljbu. Nije odmah jasno koje su oružje koristili Ukrajinci, ali čini se da su u napadu sudjelovale i bespilotne letjelice.

“Čisto ludilo”, napisao je Kriegsforscher, operater drona koji služi u izviđačkoj jedinici ukrajinskih marinaca.

Ubrzo je nastao kaos, a ukrajinske su snage uništavale sve više vozila, uključujući neka koja su, čini se, pogođena protutenkovskim vođenim projektilima ili minama.

Prema procjeni Ukrajinskog centra za obrambene strategije, dan nakon napada oko Tonenke su se vodile pozicijske borbe, pri čemu ni jedna strana nije ostvarila značajne pobjede.

Osim što pokazuje da se oko Avdiivke još uvijek vode žestoke borbe, subotnji napad također ukazuje na nastojanja Rusije da usavrši svoje taktike da bi ostvarila značajne proboje duž frontova koji su uglavnom ostali prilično statični već neko vrijeme.
Nakon prošlih napada u kojima je Rusija pretrpjela velike gubitke, njezine su snage počele pokretati manje napade, ali su rezultirali sa samo djelomičnim uspjehom.