Opsadno stanje u mjestu gdje je nestala Danka: Stigao veliki broj policajaca, tu je i muškarac s lopatom

Opsadno stanje u mjestu gdje je nestala Danka: Stigao veliki broj policajaca, tu je i muškarac s lopatom

Djevojčici se izgubio svaki trag dok je bila s majkom Ivanom i starijim bratom u Banjskom polju prošlog utorka

NOVO: 11:24 – Na parcelu kod koje je nestala djevojčica Danka Ilić u Banjskom polju vatrogasci su upravo doveli muškarca s lopatama, javlja srpski Telegraf.

Inače, u naselju je trenutačno veliki broj policajaca. Reporter Telegrafa s lica mjesta kaže da je dio njih u uniformama, a dio u civilu, te da idu od kuće do kuće.


11:11 – Bojana Otović Pjanović, dužnosnica u Upravi kriminalističke policije Srbije koja na terenu rukovodi potragom, rekla je za Blic da je potraga za Dankom neprestana. Provjeravaju se sve činjenice i sve osobe koje bi mogle biti povezane s nestankom djevojčice.

– Ne isključujemo nijednu mogućnost, istraga je i te kako dinamična, imamo velik broj provjera, postoji velik broj materijala i najmanja indicija da se neka osoba može dovesti u vezu se provjerava. Eliminacija osumnjičenih će ići kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da se netko ne može dovesti u vezu s nestankom. Rade se provjere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sve osobe koje se mogu dovesti u bilo kakvu vezu s navedenim događajima se provjeravaju. Kao što je inače policijska praksa, onog trenutka kada se prijavi nestanak djeteta, one prve mjere i radnje koje se poduzimaju odnose se prije svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mjesta događaja, rekla je Bojana Otović Pjanović.

Ne može govoriti o tome tko su osumnjičeni, no ističe – sada su osumnjičeni svi.

– Uzete su sve snimke svih mogućih kamera, provjerava se sve i ne radi se to samo u Boru nego i u policijskim upravama kako u okolnim gradovima, ali i u Beogradu, i to 24 sata, u smjenskom radu, ističe.

Istraga je proširena i na sve granične prijelaze i puteve koji do njih vode.

– Pretražili smo teren, isključili sve mogućnosti, otvorili sve šahte, sve bunare, sve odvodne kanale, sve pristupe koji mogu biti rizični… Sve je provjereno, sve s mjesta događaja – rekla je.

Osvrnula se i na snimku iz Beča, na kojoj je jedna djevojčica koja nalikuje na Danku.

– Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt s čovjekom koji je dostavio tu snimku jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava itd.

Trenutno niti jedan scenarij nije isključen, kaže Otović Pjanović, pa ni mogućnost da je djevojčica žrtva trgovine djecom.

– Ja bih zaista voljela da je djevojčica živa i svi se nadamo tome, a s obzirom na to da znam kakav tim ljudi radi i koordinira i usmjerava, sigurna sam i nadam se i želim biti optimistična da će na kraju istraga imati neki pozitivan epilog, zaključila je.

Upitana o poligrafskom testiranju, objasnila je da zakon ne dozvoljava da se trudnica njemu podvrgne te se takvo testiranje ne koristi kao dokaz.


8:20 Marko Blagojević, ambasador Srbije u Beču, za Blic je rekao kako se očekuje da policija u Austriji obavijesti o identitetu osoba sa snimke za koju se sumnja da se na njoj nalazi malena Danka.

– Srpska dijaspora se nalazi u velikom broju ovdje, ono što je važno, prate se vijesti iz Srbije i bilo je važno da ih obavijestimo o ovoj snimci i da postoji mogućnost da se Danka nalazi u Austriji. Sada su i mediji u Austriji počeli to objavljivati, svi su veoma solidarni i veoma se korektno ponašaju, rekao je ambasador Blagojević.


06:53 – Nakon što je Interpol raspisao žutu tjeralicu koja se koristi za nestale osobe, o Danki se oglasio i MUP Crne Gore.

– Mole se građani da ako raspolažu korisnim informacijama o nestaloj Danki Ilić kontaktiraju NCB Interpol Podgorica, piše u njihovom priopćenju.

06:44 – Blic piše o prvih 59 minuta nakon što se djevojčici prošlog utorka izgubio trag. Nestala je u 13 sati, a prva policijska patrola je na teren stigla u 13.59.

Bojana Otović Pjanović, dužnosnica u Upravi kriminalističke policije Srbije koja na terenu rukovodi potragom za dvogodišnjom Dankom, kaže da se ne zna s apsolutnom sigurnošću da se radi baš o 59 minuta. Naime, prvi medijski izvještaji javljaju da je djevojčica nestala oko 13 sati, a prvi poziv policiji u Boru je stigao u 13.45 sati i to se vrijeme spominje u poruci sustava ‘Pronađi me‘.

Ujak djevojčice tvrdi da je njegova sestra Ivana posljednju sliku djece u Banjskom polju snimila oko 13.20 sati, što znači da je Danka nestala nakon toga.

Policija je na teren stigla oko 14 sati, a njezin otac je na mjesto nestanka došao u 13.58, rekla je Otović Pjanović.


05: 45 – Potraga za djevojčicom digla je cijelu regiju na noge. Na mađarskom graničnom prijelazu Horgoš također se nalaze fotografije malene Danke, na ulazu i izlazu iz zemlje, piše Telegraf.


05:42 – Miloš Ilić (30), otac nestale djevojčice Danke Ilić iz Bora, dao je večeras prvu izjavu nakon nestanka svoje kćerke u Banjskom polju prošlog utorka.

– Samo želim da se moja Danka vrati kući živa i zdrava! Policija radi svoj posao i ja njima vjerujem. Mi kao obitelj ćemo se oglasiti kada sve ovo završi – rekao je Dankin otac za “Blic”.


05:41 – Bojana Otović Pjanović, dužnosnica u Upravi kriminalističke policije Srbije koja na terenu rukovodi potragom za dvogodišnjom Dankom, otkrila je za Kurir u kom pravcu ide istraga, nakon objavljivanja video snimke iz Beča.

– Postupanje je usmjereno na austrijsku policiju nakon dostavljanja snimke djeteta koje je u društvu dvije žene, strane državljanke uočene na teritoriju te zemlje, u cilju utvrđivanja nalazi li se na snimci nestala Danka. Na snazi je i žuta potjernica koja je raspisana preko Interpola u cilju dobivanja informacija zbog pronalaska djeteta kada se pojavi sumnja da se nalazi van teritorija Srbije. Veleposlanstvo Srbije u Austriji je izdalo priopćenje i uputilo apel svim građanima da o svim saznanjima obavijeste policiju Austrije ili Srbije.

Više pročitajte OVDJE.


Tjedan dana traje potraga za djevojčicom Dankom Ilić (2) koja je nestala u Srbiji. Djevojčici se izgubio svaki trag dok je bila s majkom Ivanom i starijim bratom u Banjskom polju, navodno dok se majka na trenutak okrenula kako bi dala starijem djetetu vode. Policija je pregledala sve obližnje objekte, na terenu su bili vatrogasci i spasioci, a ispred obiteljske kuće nestale djevojčice dežura policijska patrola. Ivana i Miloš Ilić, otac i majka nestale Danke Ilić više su puta razgovarali s policijom.

Otac je prošao i poligraf, a majka ga je zbog trudnoće odbila, no iznova je saslušana ne bi li se prisjetila još detalja od dana nestanka djevojčice. Policija ju je odvela i na mjesto na kojem je Danka posljednji put viđena kako bi se napravila rekonstrukcija događaja.

U nedjelju se pojavila snimka djevojčice koja nalikuje na Danku, a nastala je u Beču. Djevojčica sa snimke je navodno bila u društvu dvije Rumunjke.

Međunarodnu potragu za Dankom pokrenuo je i Interpol. Kako piše na stranicama Interpola, djevojčicu možete prepoznati po visećoj bradavici ušne školjke na lijevom uhu, kao i madežu nepravilnog oblika na lijevoj nadlaktici, blago tamne boje., prenosi jutarnji