Sukob Milanovića i Plenkovića seže u 2016. Ono što su tada rekli jedan o drugome, danas ne bi ni u bunilu

Sukob Milanovića i Plenkovića seže u 2016. Ono što su tada rekli jedan o drugome, danas ne bi ni u bunilu

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović u neprestanom su političkom sukobu otkako je početkom 2020. godine, nakon pobjede Milanovića na predsjedničkim izborima, Plenković najavio “tvrdu kohabitaciju”.

Njihov sukob nerijetko prelazi i u sferu osobnog, pri čemu posežu za najtežom verbalnom artiljerijom. No, početak sukoba datira još iz kolovoza 2016. godine i kampanje za izvanredne parlamentarne izbore.

Tijekom kampanje u javnost je procurilo da je tadašnji šef SDP-a na tajnom sastanku s braniteljima kazao kako je Plenkovićeva majka bila “vojna lekarka”. Andrej Plenković preko toga nikada nije prešao. Štoviše, poručio je Zoranu Milanoviću da mu “kao kršćanin oprašta, ali ne zaboravlja”.

Počelo je s majkom “vojnom lekarkom”

“Drznuo se spomenuti moju majku, to je slučaj bez presedana. Ona je inače ugledni internist-kardiolog, liječnica u mirovini, o čijim profesionalnim i ljudskim kvalitetama mogu svjedočiti njezine kolege i pacijenti. Radila je u bivšoj vojnoj bolnici pa u KB Dubrava. Ja mu kao kršćanin mogu oprostiti, ali mu to neću zaboraviti. Nikad mi neće pasti na pamet nešto takvo reći o ičijoj obitelji”, kazao je tada Plenković.

Milanović je na to Plenkoviću odgovorio da u njegovoj izjavi nije bilo ičeg uvredljivog.

“Nikada nisam spominjao ničije roditelje, to je žargon, nema tu ništa uvredljivo. Kad moji protivnici govore da su moji roditelji ubojice, u HDZ-u se smiju. Kad ja u javnosti spomenem nečiju majku, što je činjenica, onda je to problem. Nisam ovo radio sa zlom namjerom, rekao sam činjenicu koja je za neke očito tabu”, uzvratio je Milanović.

“Ja bih s njim mogao u koaliciju”

Nakon što je u poslijeizbornim pregovorima 2015. za dlaku izgubio priliku ponovno biti mandatar vlade pa time i izgubio izbore od HDZ-a predvođenog Tomislavom Karamarkom, Milanović je u kampanju za prijevremene izbore u rujnu 2016. ušao žešće i ambicioznije. U međuvremenu je Karamarka na čelu HDZ-a zamijenio Plenković koji se s Milanovićem prvi puta sučelio u toj užarenoj kampanji pred kraj vrućeg ljeta.

Danas gotovo nevjerojatno zvuči rečenica koju je u njihovom sučeljavanju na HRT-u 12. kolovoza 2016., a na samom početku predizborne kampanje, izrekao Milanović. Tu rečenicu danas vjerojatno ne bi izgovorio ni u bunilu. Pitanje je bilo o mogućnosti velike koalicije HDZ-a i SDP-a, kako bi se izbjeglo eventualno poslijeizborno pregovaranje s Mostom, nalik onome iz 2015. godine.

“Ja bih s Plenkovićem mogao u koaliciju, s njegovom strankom ne”, kazao je Milanović.

Jedan dugoga zasuli komplimentima

U uvodu iste televizijske debate, Milanović i Plenković pozvani su da kažu što misle jedan o drugome.

“Milanović i ja smo bili kolege. Oboje smo pravnici, imali smo prigoda raditi skupa na važnim projektima, bio je vrlo dobar diplomat, žao mi je da nije bio tako dobar premijer”, rekao je Plenković o Milanoviću.

“Andrej je jedan od najboljih hrvatskih diplomata. Profesionalan, pedantan, hladan, nije ekscentričan. Uživa visoku reputaciju. Puno smo razgovarali, ali nismo se puno družili privatno”, kazao je Milanović o Plenkoviću.

Sedam i pol godina kasnije, jedan o drugome sigurno više ne misle isto i vjerojatno im na pamet ne bi palo preko usana prevaliti takve komplimente., piše N1