Hrvatska dobiva nove zatvore: Ministar poručuje da je sve spremno, no sindikati su skeptični

 Hrvatska dobiva nove zatvore: Ministar poručuje da je sve spremno, no sindikati su skeptični

Nakon što je gradska vlast u Gospiću pala jer nisu htjeli prihvatiti izgradnju nove kaznionice za koju je stigao novac iz Europe, država ima novo rješenje

Hrvatska dobiva tri nova zatvora. Nakon što je gradska vlast u Gospiću pala jer nisu htjeli prihvatiti izgradnju nove kaznionice za koju je stigao novac iz Europe, država ima novo rješenje. No je li ono izvedivo?

Prostor stare vojarne u Žažini – uskoro postaje novi zatvor. Nakon što je sisački, koji je bio najmanji u Hrvatskoj, stradao u potresu, bivša vojarna prema prostoru i izgledu čini se kao idealna lokacija za zatvorsku zgradu. Vojska se, kažu nam, iz ovog kompleksa iselila prije kojih 20-ak godina. Ako sve bude po planu, zatvor bi se trebao osnovati kroz koje dvije godine.

U planu je da bude kapacitet za 400 zatvorenika, ali i da se zaposli 250 ljudi. Nakon potpisivanja ugovora – cijeli ovaj dio trebao bi se urediti, ukloniti objekti, očistiti teren, sve pripremiti. Uređenje novih prostora – stajat će između 80 i 100 milijuna eura.

U općini Lekenik u tome ne vide problem, već prednost. Načelnik Ivica Perović poručuje: “Osim izgradnje zatvora, potrebno je tamo napraviti određenu infrastrukturu koja nama još uvijek nedostaje u općini Lekenik, a uvjeren sam da će to ubrzati – to je izgradnja vodovoda u tom dijelu i kanalizacije. Tako da evo nismo protiv izgradnje tog objekta, on je udaljen od naselja, od svih ljudi, može biti dobro čuvan”.

Donedavno je ideja za Kaznionicu bila i na periferiji Gospića, no na gradskom vijeću su se svi zbog toga posvađali. Iako je zbog svega pala gradska vlast, država od Gospića i dalje ne odustaje.

Ministar poručuje sve je spremno

Ministar Ivan Malenica za RTL poručuje sve je spremno. “Novci su dogovoreni, sad se samo traži nova lokacija, imamo izbore ubrzo u Gospiću pa ćemo vidjeti zapravo hoće li gradsko vijeće nakon izbora donijeti drugačiju odluku. Ali mi smatramo da nam je potreban jedan zatvor, jedna Kaznionica u tom dijelu Hrvatske u južnom dijelu Hrvatske – tako da nismo odustali od Ličko-senjske županije”.

Uz Žažinu i Gospić, plan je i da se osječki zatvor iz centra grada preseli na bivši poljoprivredni fakultet gdje bi se izgradila potpuno nova zgrada.

Sindikat u ništa od toga ne vjeruje dok se zatvori doista ne izgrade – jer kažu – previše je bilo obećanja, ali – seljenje zatvora iz centra podupiru jer sada su brojni na neadekvatnim lokacijama. “Imate riječki zatvor u centru Rijeke, imate u Zadru zatvor gdje ljudi šetaju na krovu zgrade gdje je šetnica, imate šibenski zatvor koji je u centru. Sad uzmite, nije popularno graditi zatvore, ali smatramo da bi se trebali graditi novi objekti za 21. stoljeće jer su to sve zatvori izgrađeni prije 100 godina i više”, kaže Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

Prošle godine kroz zatvore je prošlo 12 tisuća ljudi. Najviše istražnih – 5413. U posljednje vrijeme, sve više je krijumčara migrantima. Točnije, 14 posto zatvorske populacije iz 50 zemalja. Situacija je sve gora, a kapaciteta nedostaje., piše net.hr