Srbijanci likvidirali zarobljene Hrvatske vojnike, evo na koliko su osuđeni

Srbijanci likvidirali zarobljene Hrvatske vojnike, evo na koliko su osuđeni

Županijski sud u Zagrebu je 27. ožujka 2024., nakon provedene rasprave u kaznenom predmetu protiv dvojice optuženih državljana Republike Srbije (1954. i 1958.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, objavio presudu kojom je optuženike proglasio krivima za počinjenje navedenog kaznenog djela te je svakog okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina.

Optuženici su proglašeni krivima da su 20. rujna 1991., u Glini, kao pripadnici Vojne policije Teritorijalne obrane Glina, iz KPD-a Glina izveli četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske pod izgovorom da ih vode u Zatvor u Knin nakon čega su ih, prema unaprijed stvorenom planu, odveli na brdo Pogledić u Gini gdje su ih usmrtili hicima iz vatrenog oružja.

Sud je nakon objave presude odredio istražni zatvor protiv obojice optuženika na temelju članka 123. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1954. i 1958.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, priopćeno je 3. 12. 2020.

Podignutom optužnicom okrivljenike se tereti da su 20. rujna 1991. u Glini, tijekom oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske te JNA i oružanih formacija SAO Krajine s druge strane, postupali po nalogu obavještajnog oficira pri Štabu teritorijalne obrane koji je iz KPD-a Glina izveo četiri zarobljena pripadnika Hrvatske vojske govoreći da ih vodi u Zatvor u Knin.

Okrivljenike se tereti da su prema unaprijed stvorenom planu i iz osvete, zajedno sa za sada nepoznatim pripadnicima Vojne policije TO Glina i spomenutim obavještajnim oficirom, navedena četiri zarobljenika odveli na brdo Pogledić u Glini gdje su ih usmrtili hicima iz osobnog naoružanja, postupajući tako protivno odredbama članka 3. stavak 1. točka a) III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. i članku 4. stavak 1. i stavak 2. točka a) Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II od 8. lipnja 1977.).

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka na temelju članka 123. stavka 1. točke 1. i točke 4. Zakona o kaznenom postupku