Ovo je sramota: pogledajte kakvo nam voće i povrće prodaju!

Ovo je sramota: pogledajte kakvo nam voće i povrće prodaju!

Foto: HALO INSPEKTORE / Biootpad na sniženju u Intersparu danas

Sramotno i gadljivo: upravo tako se može opisati ono što je danas svojim kupcima priredio Interspar u zagrebačkom Arena centru.

Sniženje na odjelu voća i povrća komotno se može nazvati ponudom biootpada, piše Facebook stranica “Halo, inspektore”.

“Kako drukčije nazvati trule kruške i mrkve, pljesnjive bukovače, trule pocrnjele potpuno gnjecave shi-take, bijele šampinjone koji su od truljenja posmeđili, potpuno trule gnjecave banane itd. I to im nije prvi put. A sve zbog svakog eurocenta. Čista nezajažljiva trgovačka pohlepa.

Zdravlje u opasnosti

Postupak koji sigurno ne bi napravili u npr. matičnoj Austriji. I ne bi se usudili pomisliti, kamoli to staviti u prodaju. I to još pod svojom robnom markom “Vrtovi Hrvatske”!? Ali, za njih su hrvatski potrošači, očito, samo stoka koja će to zbog 50 posto niže cijene možda ipak nešto pred Uskrs – kupiti.

I dovesti svoje zdravlje u opasnost. Jer to se ne smije prodavati! I točka. To kaže i EU, ali i Državni inspektorat RH koji ovih dana ima pune ruke posla”, ističu u “Halo, inspektore”.

“Uredbom EU propisano je da proizvodi za koje su utvrđeni tržišni standardi prema sektorima, a u ovom slučaju to su proizvodi iz sektora svježeg voća i povrća, mogu se stavljati na tržište Unije samo ako su u skladu s propisanim standardima.

Protivno uredbama

Uredbom Komisije propisano je da se pod općim tržišnim standardom određuju zahtjevi kakvoće za voće i povrće nakon pripreme i pakiranja, a to uključuje minimalne zahtjeve prema kojima proizvodi moraju biti zdravi, a što isključuje proizvode koji su zbog truljenja ili kvarenja neprikladni za potrošnju.

Također, propisano je da u fazama nakon otpreme, proizvodi mogu u pogledu zahtjeva standarda pokazivati da nemaju potpunu svježinu i jedrost i neznatan pad kvalitete zbog daljnjeg zrenja i sklonosti kvarenju.

No, ističemo da nuđenje na prodaju proizvoda iz sektora svježeg voća i povrća, a jednako tako i nuđenje istih proizvoda po sniženim cijenama, ukoliko oni nisu u skladu s propisanim standardima u suprotnosti je s EU uredbama”, odgovorili su im iz Državnog inspektorata danas.