Gdje su žene na listama HDZ-a? Obuljen Koržinek priznaje: Nisam zadovoljna, žao mi je…

Gdje su žene na listama HDZ-a? Obuljen Koržinek priznaje: Nisam zadovoljna, žao mi je…

Koordinatorica HDZ-ovog izbornog programa i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Newsnightu je razgovorala s Ivanom Hrstićem te je u emisiji predstavila ključne elemente programa, a osvrnula se i na HDZ-ove liste i mali broj žena na njima.

“Više od 90% onog što smo obećali smo i realizirali, ali nakon dva mandata morate ići sa sveobuhvatnim programom. Vodili smo se sličnim načelima, polazeći od vrijednosti koje nas okupljaju, zagovarajući sigurnost i stabilnost. Postavili smo realne ciljeve, ali uvjereni smo da ćemo, ako dobijemo povjerenje, ostvariti i više od onog što smo obećali. Ne razbacujemo se obećanjima, čega nažalost ima često u kampanjama. Uvjerena sam da ćemo realizirati i puno više”, kazala je Obuljen Koržinek.

U HDZ-ovom programu navodi se pet prioriteta: uspješnja, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska.

“To je pet riječi, a iza njih stoji cijeli naš program. Što se tiče uspješne Hrvatske, krećemo od gospodarstva. U tom dijelu uspješne Hrvatske nam je i obrazovanje, to stavljamo vrlo visoko, od dječjih vrtića do visokog obrazovanja”, rekla je.

Vrtići za svako dijete? “To je realno jer smo osigurali novce iz Plana za oporavak i otpornost, to je jedan standard koji želimo postići.”

Gdje su žene na listama?

HDZ nema na svakoj listi barem minimalnu propisanu kvotu od 40 posto žena (6 kandidatkinja). Inače, za neravnopravne liste za Hrvatski sabor i Europski parlament propisana je kazna od 6.636 eura.

“Naravno da kao žena i članica predsjedništva nisam zadovoljna što nismo uspjeli ispuniti kvotu kao stranka, žao mi je i dijelim mišljenje brojnih kolega i koelgica. Međutim, mi smo velika stranka s puno istaknutih pojedinaca i na nacionalnoj razini iskusnih političara, i na lokalnoj i regionalnoj razini. Kad slažete liste morate voditi računa o mišljenjima stranačkih organizacija”, istaknula je.

“Ima puno žena, puno su angažirane u HDZ-u na mnogim ključnim pozicijama i u hrvatskoj i u inozemstvu, imamo puno snažnih, obrazovanih, požrtvovanih žena. Nije lako biti žena u politici. Svi smo često izloženi kritikama, to prihvaćamo, ali izloženi smo često i uvredama i govoru mržnje. To nije uvijek lako”, kazala je Obuljen Koržinek i nastavila:

“Slaganje lista ima puno zakonitosti, nije samo kvota. U HDZ-u ima prostora za djelovanje i za muškarce i za žene, pogledajte i sastav Vlade i državne tajnike, imamo dvije županice…”

Ulazak Milanovića

Osvrnula se i na postupanje predsjednika RH Zorana Milanovića uoči parlamentarnih izbora.

“Sigurno se ne bi prilagođavali ovom što radi predsjednik i oporba. Mi u kampanji komuniciramo s građanima, nismo tu da bi vrijeđali već da pokažemo građanima kako ćemo osigurati da njihov život bude bolji. Mi u našoj kampanji nismo imali ništa za modificirati”, tvrdi Obuljen Koržinek.

Milanović ustraje na tome da bude premijer, unatoč upozorenju Ustavnog suda.

“Ja i dalje ne mogu vjerovati u ovo što se događa. Temelj demokracije je poštivanje zakona i Ustava. Predsjednik bi trebao biti nestranačka osoba. Ovo što se dogodilo osudili su ne samo Ustavni sud, osudili su svi pravni stručnjaci. Netko je iskoračio izvan Ustava. To je udar na demokraciju, udar na nas”, kazala je i dodala:

“Mi ćemo kao stranka svaki put na to ukazati kad nas se pita, ali ćemo se baviti programom i građanima. Ovo se sve radi da bi se prikrilo da je u tim potocima pravde jedna skupina stranaka koja nije uspjela proizvesti nikakav sadržaj i nikakvog lidera s kojim bismo mi ušli u debatu.”

Cijelu situaciju je usporedila s utakmicom u kojoj jedna momčad odjednom odluči prestati slušati suca optužujući ga da je korumpiran.