Sandra Benčić otkrila programske prioritete i najavila što će tražiti od USUD-a i DIP-a: “To se ne smije dogoditi jer je to put u nemire”

Sandra Benčić otkrila programske prioritete i najavila što će tražiti od USUD-a i DIP-a: “To se ne smije dogoditi jer je to put u nemire”

U pet hrvatskih gradova održani su prosvjedni skupovi koje su organizirali koalicija Rijeke pravde i stranka Možemo!, a reporterka Barbara Štrbac je o toj temi i parlamentarnim izborima razgovarala sa Sandrom Benčić.

U pet hrvatskih gradova u subotu su održani prosvjedni skupovi koje su organizirali koalicija Rijeke pravde i stranka Možemo! Kao i prije mjesec dana, slogan prosvjeda je bio ”Dosta je”.

O toj je temi, kao i o pripremama za parlamentarne izbore, reporterka Dnevnik Nove TV Barbara Štrbac razgovarala sa Sandrom Benčić, premijerskom kandidatkinjom Možemo!

“Naravno da smo zadovoljni i odazivom i atmosferom i porukama koje su nam građani poslali na prosvjedu. Postoji ljutnja i bijes ljudi zbog situacije u koju je HDZ-ova Vlada dovela Hrvatsku, zbog situacije u kojoj je neki očaj i nedostatak perspektive postao svakodnevica. S druge strane, postoji jasna poruka da žele vratiti nadu”, rekla je.

“Nije bilo masovno kao prošli put, ali nije tako ni zamišljeno. Ovo je bila prosvjedna šetnja. Zato smo to organizirali da ide od Trga kralja Tomislava, preko DORH-a – kao mjesta gdje je sve krenulo – i sve do Europskog trga”, dodala je.

Na prosvjedu je poslana poruka da su odnosi Možemo! i SDP-a u redu, bez obzira na to što su pregovori o koaliciji propali.

“Mi smo procijenili da je dobro da postoje dva bloka na ljevici i da će to doprinijeti mobilizaciji birača. Otvorili smo mogućnost pregovora točkaste koalicije, na poziv SDP-a dali smo ponudu za četiri izborne jedinice. Na kraju se nismo dogovorili”, pojasnila je te napomenula da su se pripremali i na ovakav ishod.

“Naravno da imamo spremne kandidate i kandidatkinje. Nositelje lista ćemo, čini mi se, predstaviti u utorak”, najavila je.

Programski prioriteti

U nedjelju će Možemo! objaviti koji će im biti programski prioriteti, a Benčić je u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrila neke.

“Jedan od ključnih projekata je izgradnja brze pruge Rijeka-Zagreb, a nakon toga se željeznica mora razvijati prema Varaždinu i Splitu. To je ono što mi želimo ostaviti kao naš pečat”, istaknula je.

Također je spomenula stanove za javni najam za mlade.

“Da bi svaka mlada osoba i mlada obitelj imali krov nad glavom i plaćali ga u skladu sa svojim prihodima tako da nikada ne prelazi 25 posto prihoda kućanstva”, rekla je.

“Također, za mlade ćemo uvesti vaučere za kulturu i sport da bi si svaki mladi čovjek u ovoj zemlji mogao priuštiti – jer će jedan dio imati subvencioniran – paket koncerata, predstava, ali i sportskih događanja. Mnogi mladi ljudi, posebno u ruralnim područjima, si to ne mogu priuštiti”, ustvrdila je.

O automobilu Ivana Turudića i poništenju izbora

Komentirala je i pucanje u automobil izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

“Žao nam je što se to dogodilo i čekamo da istraga pokaže o čemu se radi. Jasno smo izrazili stav da je bilo kakvo nasilje u društvu neprihvatljivo. Bilo kakav oblik nasilja ne smije se tolerirati”, ustvrdila je.

“To ne može utjecati na izbore, to nema nikakve veze s izborima. Radi se o jednom događaju o kojem policija treba brinuti i treba završiti istragu”, napomenula je.

Što se tiče upozorenja o mogućem poništenju izbornih rezultata, Benčić ja najavila da će od Ustavnog suda i Državnog izbornog povjerenstva tražiti da dan prije izbora, u utorak, 16. travnja, objave je li sve u predizborno vrijeme bilo u skladu s Ustavom, zakonima i upozorenjem Ustavnog suda.

“Kako nam se ne bi dogodilo da se eventualno kalkulira s izbornim rezultatima i krene u radikalan potez poništavanja izbora. To se ne smije dogoditi jer je to put u moguće nemire koje si ova zemlja ne smije dopustiti. Znači, želimo da sve protekne u redu, ali i da se nitko ne petlja u izborni proces na način koji to Ustav nije predvidio”, pojasnila je.

O predsjedniku Milanoviću

Iako je Ustavni sud, tvrdi Benčić, još jedna od institucija koju je zarobio HDZ, njegove odluke moraju se poštovati.

“Međutim, kada se dođe u poziciju većine, nema uzmicanja, onda zaista treba odluke po kojima će nova većina birati ustavne suce po kriterijima njihove izvrsnosti”, rekla je, nakon čega ju je Štrbac pitala je li najavila nemire ako Ustavni sud poništi izbore.

“Mislim da neće biti dobro ako Ustavni sud krene raditi radikalne poteze. Ne želim da se Hrvatska pretvori u nekakvu banana državu. Mi to nismo i nećemo biti. Nemojmo dizati tenzije. Ja želim smanjiti tenzije koje idu u smjeru u kojem Hrvatska ne bi smjela ići”, odgovorila je Benčić.

Osvrnula se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića o parlamentarnim izborima.

“Meni je jasno da on ne može biti u kampanji, ali ne može se njemu zabraniti politički govor. Ne može on šutjeti mjesec dana”, rekla je te dodala da misli da neke njegove izjave nisu primjerene.

“Jasno sam se oko toga izjasnila. Za vodstvo je važna empatija i razumijevanje, a ne lupanje šakom o stol. To ne samo govorim za Milanovića, nego i za Andreja Plenkovića i njihove prethodnike”, zaključila je.