“Ne moramo imati VAR samo za travnjak, nego i za tunele”

“Ne moramo imati VAR samo za travnjak, nego i za tunele”

FOTO: SCREENSHOT/ nema veze s događejem u tekstu


U Studiju 4 kod Petra Vlahova gostovao je Ivo Mikuličin. Komentirao je hrvatsku nogometnu reprezentaciju koju u Egiptu čeka pripremni turnir uoči Eura, ali i aktualna zbivanja u hrvatskom nogometu.

– Atmosfera u nogometnoj reprezentaciji je vrlo slična vaterpolskoj. Kao što se vaterpolisti hrvatske silno raduju okupljanju, tako se i nogometaši raduju zajedničkom okupljanju. Oni imaju i dodatnu prednost, a to je da imaju u društvu niz karizmatičnih igrača poput Luke Modrića. Situacija oko reprezentacije je vrlo slična onoj prije Pariza kad smo osvojili broncu. Svi zaboravljamo da smo prije Pariza ostali bez Bokšića koji nam je bio ključan u kvalifikacijskoj utakmici protiv Ukrajine. Uspoređujem Bokšića i Perišića što se tiče ozljede. Istodobno, nama su neki ključni igrači bili ili izvan forme ili izvan glavnog kadra u svojim klubovima, ili pak bez angažmana. Govorim o Davoru Šukeru i Aljoši Asanoviću koji su se itekako iskazali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Mislim da će ovo okupljanje poslužiti i da je bolje da su nešto lošiji suparnici da mogu otvoriti našem izborniku oči glede mogućih zamjena, pogotovo za Perišića, a isto tako on će u dogovoru sa svojim liderima razmotriti mogućnost nekog drugog načina igre, rekao je Ivo Mikuličin.

Još jednom je istaknuo važnost okupljanja Vatrenih, ali i otkrio što ga brine.

– Mislim da je ovo okupljanje korisno za reprezentaciju, mene više muči to što vodeći klubovi Hajduk i Dinamo svojim akvizicijama nimalo ne pomažu Daliću, za razliku od Rijeke koja je dovela mlade igrače i koja je poslužila za rehabilitaciju Marka Pjace, jedinog čovjeka koji može izravno zamijeniti Perišića.

O oporavku Ivana Perišića

– On je sportaš od glave do pete, navodno nije riječ samo o križnim ligamentima, nego i o ozljedi meniskusa. Ako je to tako, onda sam vrlo skeptičan da će biti na raspolaganju reprezentaciji za Europsko prvenstvo. To su ozbiljne ozljede za igrače njegove dobi, kaže Mikuličin.

O stranim sucima na hrvatskim derbijima te Hajdukovoj tužbi

Sinoć je stigla vijest da Hajduk tuži suca Pajača jer je fizički nasrnuo na nutricionisticu Hajduka u tunelu nakon poraza od Lokomotive.

– Razumjet će me stariji prijatelji nogometa ako kažem da taj slučaj silno podsjeća na jedan davni slučaj tunela u bivšem Titogradu, danas Podgorici, kada je na sličan način nastala gužva oko suca i sve navodi na jednu heretičnu misao, da ne moramo imati VAR samo za travnjak, nego i za tunele. Slučajno dobro poznajem suca Pajača, mislim da je on čak bolja osoba nego sudac i uvjeren sam da on nije taj koji ima primjese huliganizma. Ne može se čovjek zakleti u bilo koga, ni u neke vlastite postupke, ali ne vjerujem da bi on fizički nasrnuo na nekoga, pogotovo na neku ženu. Ali Hajduk je u situaciji da se mora “vaditi”, da mora na sve načine pravdati svoja posrtanja, ja im to ne zamjeram. Puno su obećavali, puno su ulagali, jedino im zamjeram što su u potrazi za pojačanjima manje koristili talentirane igrače, a više one koji su iz dućana “second hand” robe. Jer, ako ti dođe igrač za kojega ne treba platiti odštetu, to znači da on nije potreban svom klubu i da on nema onu kvalitetu koju ti želiš. A ti istodobno sve svoje “srebro i zlato”, mlade igrače prodaješ vani. Na takvu misao “natjerao” me razgovor s mojim dragim Biukom, koji sam vodio u ovo doba prošle godine u Kaliforniji.

Što ako njemački sudac pogriješi u derbiju? Hoće li on u pratnji policije napuštati stadion i travnjak i ulaziti u tunel? Hoće li taj zapisnik ostati samo u HNL-u ili to ide malo dalje?

– Veliki je rizik uvođenje stranih sudaca, ne samo u financijskom smislu. Mislim da smo mi u slučaju naših sudaca postupili na način koji želim zaboraviti, a to je stav ili formula meni ne baš drage, a vjerujem ni ostalima Hrvatima, Carle del Ponte, koja je uvijek koristila termin zapovjedne odgovornosti. Mislim da taj Bruno Marić i nije toliko “crn” kao što je nekad bio i da je on morao odstupiti po zapovjednoj odgovornosti. Kakva je sad situacija u sudačkoj organizaciji, tko je na ciljniku, ne znam. Ali moram priznati da moji kolege novinari, posebno na portalima, i vodstva klubova nimalo ne pomažu sudačkoj organizaciji, da su sudačke greške minorne u odnosu na neke propuste vodstva klubova, pa i tzv. zvijezda hrvatskog nogometa, piše HRT.