Želite smanjiti rizik od raka?

Želite smanjiti rizik od raka?

Sve što jedemo igra veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Pridržavanje određene dijete može povećati ili smanjiti rizik od nekih stanja. Postoje čak i posebne namirnice koje bi mogle sadržavati niz prednosti za zaštitu zdravlja, a osteopatska liječnica, dr. Poonam Desai, na TikToku je otkrila jednu od njih, prenosi Index.

Pohvalila je povrće koje se nalazi u većini kuhinja, prepuno je kvercetina, koji su studije povezale s nižim rizikom od raka i bolesti srca. Obraćajući se svojim pratiteljima, dr. Desai je rekla: ‘Ja sam liječnica i redovito jedem luk. On sadrži nešto što se zove kvercetin, što mu daje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva’.

Studije su pokazale da antioksidansi u kvercetinu mogu ukloniti štetne kemikalije koje se nazivaju slobodni radikali iz našeg tijela. Oni mogu oštetiti stanične membrane, zabrljati s DNK i ubiti stanice. Također mogu pomoći smanjiti otekline, ubiti stanice raka, kontrolirati šećer u krvi i pomoći u zaustavljanju bolesti srca.

Dobrobiti luka ovise o vrsti koju jedemo i načinu na koji ga jedemo ‘Kvercetin može usporiti napredovanje raka kroz različite mehanizme, uključujući smanjenje mutiranih proteina p53, zaustavljanje u fazi G1, inhibiciju tirozin kinaze te smanjenje preživljavanja stanice, proteinske proliferacije i antiapoptotskih proteina. Koncept kvercetina kao spoja koji djeluje protiv raka podržan je i raznim studijama’, tvrdi liječnica.