Mrak Taritaš: Koalicije i dogovori nisu jednostavni; Peternel: Pregovori s Kolakušićem

Mrak Taritaš: Koalicije i dogovori nisu jednostavni; Peternel: Pregovori s Kolakušićem


Hoće li danas biti novih stranačkih odluka, što će reći glavni akteri, tko će biti prozvan – kao u nekom političkom reality showu. O tome su govorili u emisiji Studio 4, Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Mrak Taritaš je rekla kako GLAS ostaje u koaliciji.

– Kada smo sjeli za stol, tri puta sam pitala jesmo li svi spremni ući u tu koaliciju i svi su rekli da jesu, kazala je.

Dodaje kako koalicije i dogovori nisu jednostavni, ali, kako kaže, još će biti kompliciraniji 18. travnja, dan poslije.

– U dobroj koaliciji moraju svi biti podjednako nezadovoljni, ali konačni cilj nam je postići što bolji ishod na ovim izborima i ja želim biti u timu koji će taj cilj ostvariti, naglasila je Mrak Taritaš.

Peternel: Zagušenje javnog prostora raspravom glede odnosa ljevice i desnice

Peternel ističe kako njegova stranka zagovara iste politike od početka, ali smeta mu zagušenje javnog prostora s ovom raspravom glede odnosa ljevice i desnice.

– Dovodi se do apsurda provođenje izborne kampanje i onako krhki demokratski proces, govori.

Mrak Taritaš naglašava kako se Ustavni sud jednim dijelom uključio u kampanju.

– Od petka u javnom prostoru imamo sukob „dva brda”. Svatko mora svoje biračko tijelo konsolidirati i poslati jasne poruke, govori Mrak Taritaš.

Smatra kako je datum izbora srijeda 17. travnja, dobra poruka koja kaže izađite na izbore.

– Važno je da svi zajedno napravimo iskorak u smislu demokracije te da onaj koji bude izabran bude volja građana, naglasila je.

Mrak Taritaš: Upozorenje Ustavnog suda mora se poštovati

Što se tiče upozorenja Ustavnog suda, ono je za nju nešto što se mora poštivati.

– U upozorenju mi je najviše zasmetalo to što je Zvonimir Šeparović kazao da se rezultati izbora mogu poništiti, a rezultati izbora su, kako kaže, volja građana.

Peternel je rekao kako je to išlo u smjeru da ako se radi nezakonita kampanja da ni rezultati izbora ne mogu biti zakoniti.

– Druga je situacija ta da smo tek sada vidjeli koliko manjkav Ustav imamo, kazao je.

Mrak Taritaš se složila i rekla je kako je krajnji čas da se u Ustavu definiraju neke stvari.

– Sve ovo ne bi se dogodilo da okidač nije bilo imenovanje Ivana Turudića. On se na bi javio da nije dobio signal. Čovjek koji dolazi na saborski odbor i laže….što reći, istaknula je.

Peternel naglašava kako je predsjednik Republike prije 4 godine rekao kako ne želi izaći na parlamentarne izbore stoga što mu to Ustav priječi jer je on predsjednik svih građana, a sada sudjeluje u kampanji jedne stranke.

Poziv građanima da izađu na izbore

Mrak Taritaš se nije složila s time i rekla je kako on neće sudjelovati ni na jednoj listi, a, kako kaže, mi ne biramo premijera već saborske zastupnike.

– Nakon petka ništa više nije isto i samom odlukom da se izbori održavaju u srijedu 17., je poziv građanima da izađu na izbore i ispune svoju građansku dužnost, rekla je.

Peternel govori kako Domovinski pokret i Mislav Kolakušić pregovaraju o suradnji.

Na pitanje što će se vidjeti 18.04., Mrak Taritaš je rekla kako će se vidjeti pobjednici i što će se činiti dalje. Smatra kako nitko neće biti apsolutni pobjednik i formirati novu Vladu.

– Koalicije nisu jednostavne. Smatram da će se morati maksimalno uključiti glas razuma, istaknula je.

Peternel je rekao kako je dobro to što nam dolazi nekoliko izbora gdje će građani reći kojim smjerom žele da ide ovo društvo, piše HRT.