Podcast Hrvatska uživo! Dalija Orešković: Mi imamo akumulaciju ovlasti i zakonodavne i izvršne i sudbene u liku i djelu jednog čovjeka. Zato sam Andreja Plenkovića nazvala Fuhrerom

Podcast Hrvatska uživo! Dalija Orešković: Mi imamo akumulaciju ovlasti i zakonodavne i izvršne i sudbene u liku i djelu jednog čovjeka. Zato sam Andreja Plenkovića nazvala Fuhrerom

U podcastu Hrvatska uživo gošća naše Snježane Nemec bila je Dalija Orešković, predsjednica Stranke s imenom i prezimenom

Nakon što je predsjednik Milanović povukao potez bez presedana u hrvatskoj političkoj povijesti kroz najavu da će se kandidirati za premijera kao neovisni kandidat na SDP- ovoj listi te da pri tome neće dati ostavku, Ustavno sud donio je danas odluku da predsjednik ne smije sudjelovati u kampanji niti da njegovu kandidaturu smije isticati SDP, odnosno ako to učini da mora odmah dati ostavku. Kako komentirate ovu odluku?

Što se tiče Zorana Milanovića on je od danas onaj čije ime se ne smije izgovarati…Što se tiče odluke Ustavnog suda itekako imam nekoliko komentara…Želim reći i poručiti svim hrvatskim građanima da si zamisle sljedeću situaciju – To da je neki sudac utvrdio da je jedna osoba kriva i neka svatko sebe vidi u situaciji da je sudac rekao- Ti si kriv, bez da postoji podignuta optužnica. Upravo je to danas napravio Miroslav Šeparović jer je on u nekoliko navrata pred medijima, pred svekolikom hrvatskom javnosti rekao da je Zoran Milanović od petka u nekoliko navrata prekršio Ustav…To je problem, to je ozbiljan ustavno -pravni presedan. Naime, time je Miroslav Šeparović sam prekršio etička načela djelovanja koja njega obvezuju kao suca i kao predsjednika Ustavnog suda jer je on nešto prejudicirao i to nešto što ne postoji u onoj pisanoj javno objavljenoj odluci, odnosno upozorenju. Tu se govori što o tome što predsjednik države ne smije, što SDP kao politička stranka koja je zatražila očitovanje Ustavnog suda ne smije. Ali u tom službenom dokumentu nigdje ne piše da je Zoran Milanović kriv i da je nešto već prekršio, štoviše to Ustavni sud ne bi niti mogao utvrditi bez da se prethodno pokrene procedura koja je propisana Ustavom, a ona se pokreće zahtjevom 2/3 saborskih zastupnika. To plus nekoliko drugih elemenata, na žalost daje nam za pravo tvrditi da se Ustavni sud izravno upleo u izborni proces, s ciljem da utječe na odluku birača i to je jedno vrlo opasno stanje u okviru kojeg se možemo zabrinuti hoće li HDZ biti spreman mirno predati vlast političkoj opciji koja ga pobijedi.

Po vašem mišljenju hoće li predsjednik poštovati ovu odluku i čekati da ga SDP nakon izbora predloži za mandatara ili tu postoji neki plan B?

Očekujem da ćemo svi poštovati ovu uputu svjesni svih opasnosti koje iz nje vrebaju. Više nije niti potrebno da izgovaramo ime onog koji se više ne smije spominjati…

Milanović je napao šefa Ustavnog suda i izjavio: ‘To je sve banda, nasilnici, pijanci‘. S druge strane Ingrid Antičević Marinović, Jopis Leko, Andrej Abramović i Lovorka Kušak ustavni su suci koje je instalirao predsjednik Milanović temeljem sporazuma između SDP, HDZ i Mosta. Po toj i takvoj retorici ispada da su i oni ništ koristi. Kakva je to retorika i podržavate li istu?

Nema potrebe za takvom retorikom… Neke stvari ću obrazložiti… Upravo je taj Ustavni sud najveći ustavno – pravni problem, a ne dio rješenja. Naime, taj Ustavni sud godinama da ne kažem desetljećima gleda na drugu stranu…. Ako Ustavni sud ne može ispoštovati ili natjerati državnu vlast da poštuje ono što je jasno i nedvosmisleno i izričito piše pa kako danas ima moralni autoritet da kaže- dužni ste se pridržavati nepisanih pravila… Osobno bih podržala Ustavni sud u promicanju i zaštiti etičkih nepisanog pravila i načela kada ne bi ovaj saziv Ustavnog suda bio taj koji je sam srušio etička načela djelovanja koja obvezuju političare…Ako je glavni argument to da funkcija predsjednika podrazumijeva to da ju on obnaša u jednom nepristranom, nestranačkom tonu, onda ja postavljam pitanje jesu li sve prethodne kampanje aktualnih predsjednika države u borbi za drugi mandat kada su dolazili na stranačke skupove, također bili povreda ovog istog pravila koje je danas utvrdio Ustavni sud. Sjetimo se samo posljednjeg obraćanja Kolinde Grabar Kirtarović na velikom skupu HDZ…Nije li to bio stranački skup i promocija HDZ-a

Mi se danas nalazimo u izvanrednom stanju kada je ustavni poredak odavno srušen, mi nemamo trodiobu vlasti, na to se Ustavni sud nikada nije osvrnuo. Mi imamo akumulaciju ovlasti i zakonodavne i izvršne i sudbene u liku i djelu jednog čovjeka. Zato sam Andreja Plenkovića nazvala Fuhrerom. Nema to veze niti je to aludiranje na fašizam, već sa činjenicom da sve poluge vlasti i moći drži u svojim rukama. Ustavni sud to nije primijetio.

Milanović je, također poručio da kreće u “okupljanje većine za vladu nacionalnog spasa.” Je li po vama ovo teška kvalifikacija stanja u Hrvatskoj? Ispada da HDZ nije ništa napravio i da je zemlju doveo u izvanrednu opasnost.

Neću se osvrtati na onoga čije ime ne smijemo izgovarat, ali da osvrnut ću se na rezultate ove Vlade Andreja Plenkovića… Pozivati se na rezultate, a negirati činjenicu da smo u vlastitoj državi uništili institucije je najsramnije što HDZ ima za reći. Imati državu ne znači imati granice i himnu, imati državu znači imati stanovništvo koje se iseljava, između ostalog zbog korupcije, zbog nepravde koja se osjeti na svakom koraku. To stanovništvo mi sada zamjenjujemo uvozom strane radne snage, ai nju na neki način držimo potlačenom, s obzirom na uvjete u kojem ti ljudi žive i rade…Imati državu znači imagti institucije….

Vidjeli smo da SDP ne želi Katarinu Peović i Radničku Frontu. Mislite li da je to odluka SDP-a ili Milanovića i možete li i vi doživjeti sudbinu kao Katarina Peović i Radnička fronta?

Možda mogu. Mislim da to nije bila odluka SDP-a u tolikoj mjeri koliko je bio zahtjev nekih liberalnih koalicijskih partnera….