Plenković o Milanoviću: S onim tko nije kandidat, neću se sučeliti

Plenković o Milanoviću: S onim tko nije kandidat, neću se sučeliti


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je bio na svečanom otvaranju i obilasku radova KBC-a u Zagrebu i Agronomskog fakulteta, nakon čega je dao izjavu i komentirao izbornu kampanju.

“Radimo svoje, a o ostalome će brinuti DIP i Ustavni sud. Što se toga tiče, svejedno nam je, imamo svoj program i postignuća, kao i viziju, time ćemo se baviti”, rekao je Andrej Plenković odgovarajući na pitanje o kampanji i potezu Zorana Milanovića.

O napuštanju stranaka koalicije lijevog centra istaknuo je da je se radi o logičnom potezu: “Prvi dojam nakon raspuštanja Sabora, oni su se sastali valjda tu noć, sklapali i tražili slogan iz kampanje Grabar-Kitarović. Dezorganizirani su. Pa bez znanja partnera Grbin dogovora ovo, mislim da ni članovi SDP-a to nisu znali. Ovako krupne i velike odluke treba konzultirati. Ovi ljudi su vidjeli što se zbiva pa su se pametno maknuli. To je također očekivano.”

Na pitanje percipira li Milanovića kao protukandidata, rekao je da ga uopće ne percipira: “Sve što je SDP napravio je tragedija za njih. Što on radi, to je njegov problem, nije nam bitan. S onim tko nije kandidat, neću se sučeliti.”

Na pitanje gleda li na stranke koje su izašle iz velike koalicije kao na potencijalne partnere HDZ-a, rekao je: “HDZ je čvrsto na desnom centru. Skupljamo sve razumne, konstruktivne političke stranke koje s nama dijele vrijednosti i ostvarili smo rezultate. Ako nisu isključivi, ako pokažu interes, u nekoj perspektivi mogu biti potencijalni partneri. Domovinski pokret tu ne spada, oni imaju drugu retoriku. Imali su velike šanse prije četiri godine…”

O botovima na društvenim mrežama: “Ne bavim se time”

Na pitanje što ako dođe do poništenja izbornog procesa, rekao je da ne želi komentirati. “U okviru zakona mi smo u fazi da svi zainteresirani izaći na izbore za Sabor imaju rok do idućeg petka predati liste i potpise, a nakon toga ćemo vidjeti. DIP sve kontrolira i Ustavni sud, a ne mi kao stranka.”

“Hrvati vide razliku između onih kojima mogu pokloniti povjerenje. Želimo još jedan demokratskih test svog rada”, dodao je.

Na pitanje bi li SDP mogao namjerno inscenirati poništenje izbornog procesa, Plenković je rekao: “Svojevrsni očajnički pokušaj lijeve oporbe, i ranije su pokazali u kojem smjeru će ići. Razlike su toliko velike da ne znam kome bi palo napamet vratiti se razdoblje nikakvih uspjeha njihove vlade.”

O kritikama korištenja botova na društvenim mrežama, rekao je: “Ne bavim se time. Sigurno ne plaćamo nikog.”

Na pitanje što ako Milanović da ostavku pa ga Jandroković mora zamijeniti, rekao je: “Ne mora nitko ništa…”

Razgovaramo s partnerima, napomenuo je. “Zašto bismo sad sve dogovorili? Rok za predaju lista je idući petak. Imamo princip točkastih partnera koji su se dosad pokazali uspješnima. Zadnjih osam godina sam predsjednik HDZ-a pa mislim da o tome s kim idemo u koaliciju odlučujem ja.”

O dolasku Tomislava Karamarka na sabor HDZ-a rekao je: “Bivšeg predsjednika HDZ-a zovemo na sve sabore…”, piše N1.