Osam znakova da ne unosite dovoljno proteina

Osam znakova da ne unosite dovoljno proteina

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Akko ne konzumirate dovoljno proteina – vitalni nutrijent koji je ključan za brojne tjelesne funkcije – vaše tijelo će vam dati do znanja.

Preporučena dnevna doza je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase, a ako ju ne ispunite to bi moglo imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje, prenosi timesofindia.com.

1) Često ste bolesni

Protein igra ključnu ulogu u izgradnji i obnavljanju tkiva, uključujući i ona imunološkog sustava. Ako ste često prehlađeni ili imate neku drugu bolest, to bi mogao biti znak da se vaše tijelo bori protiv infekcija zbog nedovoljnog unosa proteina.

2) Promjene kože i kose

Protein je ključan za udravlje kože i kose. Nedostatak se može manifestirati na razne načine, uključujući suhoću, ljuštenje i općenito loš izgled kože, kao i slaba kosa sklona lomljenju.

3) Oticanje

Protein pomaže u regulaciji ravnoteže tekućina u tijelu, a nedovoljan unos proteina može dovesti do zadržavanja tekućine u rukama, stopalima i gležnjevima. Ako imate neobjašnjiva oticanja, to bi mogao biti znak da ne unosite dovoljno proteina.

4) Gubitak mišića i slabost

Protein je glavna stvar od koje se sastoje mišići, a nedovoljan unos  s vremenom može dovesti do gubitka mišića i slabosti. Ako doživljavate neobjašnjivo propadanje mišića ili slabost, unatoč redovnoj fizičkoj aktivnosti, to bi mogao biti znak nedovoljnog unosa proteina.

5) Smanjen razvoj kostiju

Protein nije ključan samo za zdravlje mišića – igra važnu ulogu i u održavanju i razvoju kostiju. Nedostatak proteina može utjecati na rast i gustoću kostiju, što dugoročno dovodi do većeg rizika od prijeloma i osteoporoze.

6) Usporen rast

Protein je osobtio važan za djecu i adolescente tijekom razdoblja naglog rasta i razvoja. Nedostatak proteina u tim kritičnim stadijima može dovesti do usporenog rasta i zaostatak u razvoju.

7) Neobjašnjive promjene kilaže

Protein ima ključnu ulogu u regulaciji apetita i metabolizma. Ako ste primijetili neobjašnjivi gubitak ili dobitak težine bez da ste promijenili prehranu ili razinu fizičke aktivnosti, neadekvatan unos proteina mogao bi biti razlog za to.

8) Anemija

Nedostatak proteina može dovesti do vrste anemije koja se zove hipoalbuminemija, koju karakterizira niska razina crvenih krvnih stanica i simptomi kao što su umor, slabost i blijeda koža.