Svatko tko proba popularnu portugalsku slasticu, ne prestaje o njoj pričati. Ne morate ići do Portugala, evo recept

Svatko tko proba popularnu portugalsku slasticu, ne prestaje o njoj pričati. Ne morate ići do Portugala, evo recept

Recept su osmislile redovnice samostana Jerónimos u župi Santa Maria de Belém u Lisabonu u 18. stoljeću

Pastel de nata tradicionalna je portugalska slastica od lisnatog tijesta s kremom od žumanjka kao glavnim sastojkom. Recept su osmislile redovnice samostana Jerónimos u župi Santa Maria de Belém u Lisabonu u 18. stoljeću. Naime, redovnici su bjelanjke koristili za štirkanje svojih odora, a da ne bi morali baciti žumanjke, pronašli su način kako ih iskoristiti. Tako je nastao recept za Pastel de nata, ali i brojne druge portugalske slastice.

Stoljeće kasnije kada su raspušteni gotovo svi vjerski redovi i zatvoreni samostani, recept je prodan rafineriji šećera, te je ova slastica bivala sve popularnija i popularnija. Danas je ona gastro simbol Portugala, baš kao što je kroasan Francuske, piše Jutarnji.

Gdje je isprobati kod nas?
Da ova slastica dobro ide uz kavu, prepoznali su do sada, barem koliko je nama poznato, samo na jednoj adresi u Zagrebu. Ukoliko vas zanima kakvog je okusa Pastel de nata, gotove ih možete kupiti u Ziggy‘s coffeeshopu po cijeni od otprilike 1 euro. Stvarno je šteta što nema više lokala kod nas gdje bismo ih mogli isprobati i usporediti. Ovako nam jedino preostaje ili spremiti kofere i potegnuti do Portugala, ili ih jednostavno pokušati pripremiti kod kuće.

Kvalitetu Pastel de nate prepoznao je i The Guardian, uvrstivši ovu slasticu među 50 najboljih jela 2009. godine, te objavio recept za jednostavnu pripremu kod kuće. U nastavku ga prenosimo u cijelosti, a u slučaju da vam se učini ipak malo prekompliciranim, tu je i video recept za jednostavniju i bržu pripremu tijesta. Također, ako ste stvarno u žurbi, a baš vam se jako jede ova poslastica, koristiti možete i gotovo lisnato tijesto, ali pripazite da sadrži maslac koji mu daje bolju, finiju aromu.