Ustavni sud: Izjasnit ćemo se o Milanovićevoj kandidaturi; Oglasili se i drugi stručnjaci, traže ostavku Milanovića

Ustavni sud: Izjasnit ćemo se o Milanovićevoj kandidaturi; Oglasili se i drugi stručnjaci, traže ostavku Milanovića


Na opće iznenađenje, Zoran Milanović objavio je da ide na parlamentarne izbore sa svojom bivšom strankom, SDP-om. Ova iznenađujuća objava došla je samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Republike objavio da na parlamentarne izbore izlazimo u srijedu, 17. travnja.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić izjavila je u petak kako predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću još danas Ustavni sud treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako da ostavku sa sadašnje pozicije.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za N1 je rekao da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Sanja Barić: Ustavni sud mu treba reći da se ne može kandidirati dok je predsjednik

“Ovo je stvarno strašno, to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju”, istaknula je ustavna stručnjakinja Barić.

Po njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna.

“To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak. Kad netko ide toliko izvan svega onda je ostao jedini Ustavni sud koji treba reći, i to još danas, da se može kandidirati isključivo ako bi dao ostavku”, dodala je Barić.

Ranije danas predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore za srijedu, 17. travnja.

‘Zlouporaba predsjedničke dužnosti‘

I izvanredna profesorica ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ana Horvat Vuković, izjavilaje da predsjednik Zoran Milanović apsolutno mora dati ostavku na svoju predsjedničku dužnost kad se kandidira na izborima za Hrvatski sabor.

“Sve drugo bi predstavljalo zlouporabu njegove predsjedničke dužnosti. Predsjednik Republike ne smije biti član političke stanke i ne smije obnašati političku dužnost. To obuhvaća i slučaj kad se predsjednik kandidira kao nestranačka osoba na stranačkoj listi. Tu propis treba teleološki tumačiti u skladu s njegovom svrhom i sigurno mora obuhvaćati i takve slučajeve. Znači, on je odmah morao podnijeti ostavku, ne može kalkulirati s time i ne može čekati do dana konstituiranja Sabora ili neposredno prije toga”.

Pitali smo profesoricu Horvat Vuković tko je nadležan reagirati ako predsjednik države ustraje u svojoj najavi da će podnijeti ostavku nakon završetka izbora za Sabor. “Jedini tko je nadležan reagirati je Ustavni sud. I ne samo da je nadležan nego je apsolutno nužno da reagira, jer ako sada ne reagira onda više nema legitimitet reagirati ni po jednom drugom pitanju”, tvrdi Horvat Vuković.

‘Svatko Ustav tumači kako želi‘

Ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci Matija Miloš bio je gost dnevnika N1 televizije u kojem je s njihovim Bornom Šmerom komentirao može li predsjednik države biti kandidat za premijera.

“Je li potez Zorana Milanovića dobro promišljen mislim da je to pitanje na koje ne treba dati odgovor. Ustav govori da predsjednik nipošto ne smije istovremeno biti i kandidat za premijera. Ako želi biti kandidat, mora podnijeti ostavku na funkciju predsjednika države. Funkcija koju obnaša nije spojiva s takvom vrstom političkog angažmana. Podrazumijeva se da postoji akter koji će dati nekom da sastavi Vladu, a taj neće od toga imati nikakav interes”, rekao je ustavni stručnjak Matija Miloš.

Navodi da se u Hrvatskoj pokazalo da svatko tumači Ustav kako želi što dovodi do njegovog urušavanja.

“Ustavni sud bi trebao nedvosmisleno reći da predsjednik države ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima sve dok ne podnese ostavku Zoran Milanović ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima sve dok ne podnese ostavku. Predsjednik Republike obnaša funkciju sličnu kraljevima. Zamislite da kralj Charles postane kandidat na parlamentarnim izborima. Funkcija predsjednika Republike kod nas nije propisno zaživjela. On se ne može izravno uključiti u međustranačke sustave i tijekom cijelog svog mandata koketira s time. Ako podnese ostavku, mijenja ga predsjednik Sabora koji daje mandat onom tko dobije povjerenje glasova svih zastupnika Sabora”, rekao je ustavni stručnjak Matija Miloš, piše Slobodna Dalmacija.