Plenković komentirao Milanovićevu odluku da izbori budu u srijedu

Plenković komentirao Milanovićevu odluku da izbori budu u srijedu

Andrej Plenković obilazi Slavoniju. U petak je posjetio Osijek, a ići će i u Đakovo i Našice. S novinarima je razgovarao u Osijeku nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja.

“Mi smo više puta rekli, nakon što smo najavili raspuštanje Sabora, da su nam svi datumi prihvatljivi”, kaže Plenković o datumu izbora. “Sve nam je dobro, sve nam paše, HDZ i partneri su spremni za demokratski test pred narodom i biračima. Malo je neobično što je sredina tjedna, ali sve je u okviru zakona”, kaže Plenković.

“Što se nas tiče, bilo koji dan od onih 30 je bio prihvatljiv. Sad je sve definirano i idemo u pripreme za kampanju”, kaže.

“U potpunosti sam spreman za izbornu utakmicu, svi smo u odličnoj formi”, ponavlja na daljnja pitanja.

Kritike iz oporbe

“Mi smo u kampanji osam godina”, kaže na kritike iz oporbe.

Dodaje da stalno obilaze Hrvatsku, a sad će je obilaziti i intenzivnije. ŠTo s tiče kritika da spaja premijerske i dužnosti šefa stranke, Plenković kaže da su to radili i oni prije njega, kao i oni koji nisu bili iz HDZ-a.

“Uvjeren sam da će poslodavci voditi računa o tome da im je poklonio jedan neradni dan”, kaže na daljnja pitanja o odluci predsjednika da izbori budu srijedom.

Ponavlja i kako je HDZ spreman te da su u najvećoj mjeri ispunili ono što su obećali 2016. i 2020.

Plenković je spomenuo i “prekrasnu predstavu oporbe” u Saboru i rekao će se braniti ako budu napadnuti, čak i “malo žešćom retorikom”.

“Ovo je vrijeme političke utakmice, nije na meni da govorim o njihovim ambicijama, mogu govoriti o onome što smatram da nije dobro. Kad bi bili na razini na kojoj smo mi, to bi bilo dobro. Nažalost, to je izostalo ovih nekoliko godina”, kaže Plenković.

O Domovinskom pokretu i ljevici

“Glas za Domovinski pokret je glas za ljevicu, glas protiv vrijednosti desnog centra. Riječ je o ljudima koji su imali ambicije u HDZ-u, bili su pometeni, točno na današnji dan prije četiri godine. Medved je uvjerljivo porazio Penavu koji je pobjegao u stranku Miroslava Škore, koji se kasnije osvijestio pa se ispričavao javnosti. … Takav diletantizam, amaterizam, ljudi koji nisu ponudili nijednu politiku. … Nakon ovakvih postignuća HDZ-a, naš rezultat će sigurno biti najmanji kao i pobjeda 2020., a možda i više. Ovdje lijevih političkih aktera koje netko zna tko su nema”, kaže.

“Mi imamo svoj put, svoj program i odgovornost. Imamo iskustvo koje je neusporedivo s bilo kim na hrvatskoj političkoj sceni”, kaže.

Geodetski fakultet

Dan nakon što je javno pozvao DORH da se obrati EPPO-u Plenković kaže kako ne daje nikakve upute pravosuđu i da tu nema što dodati.

“Ako imate tezu nametnutu od EPPO-a, onda je nama u Vladi bilo u interesu vidjeti je li nastala šteta za sredstva EU-a. … Naravno da nije”, kaže Plenković na pitanje je li to pritisak.

Lex AP

Izmjene Kaznenog zakona tzv. lex AP su povijesne, kaže Plenković objašnjavajući da je Vlada po prvi put odlučila uvesti femicid kao kazneno djelo i povećati kazne za neka druga kaznena djela na štetu žena. Bit izmjena je da se pošalje poruka kaže.

“Što se tiče ove druge teme, ta lažna tema koju plasiraju neki koji imaju koristi od mešetarnje podacima iz kaznenih postupaka i koji žive od takve prakse, koja je neprihvatljiva, mi smo uskladili hrvatsko zakonodavstvo s europskim propisima”, kaže., prenosi N1