Seizmolog Kuk o potresu koji je uznemirio jug Hrvatske: Moguće je da Dubrovnik pogodi snažan potres

Seizmolog Kuk o potresu koji je uznemirio jug Hrvatske: Moguće je da Dubrovnik pogodi snažan potres


Potres magnitude 5,3 po Richteru s magnitudom u Crnoj Gori osjetio se u većini zemalja u regiji, a u Hrvatskoj je najviše uznemirio Dubrovčane koji su svjesni činjenice da žive na aktivnom i trusnom području.

Od četvrtka ujutro je u blizini epicentra zabilježeno više desetaka potresa, a seizmološke je aktivnosti u Dnevniku Nove TV komentirao seizmolog Krešimir Kuk.

“Najjači potresi su bili taj prvi i potresi koji su uslijedili u prvom dijelu dana, a ostatak dana je zabilježen manji broj slabijih potresa”, rekao je te objasnio zašto crnogorski seizmolozi tvrde da je prvi potres bio magnitude 5,3, a hrvatski 5,6 po Richteru.

“Uvijek su male razlike. Govorimo o lokalnoj magnitudi koja se brzo računa, ali ovisi o broju instrumenata i o drugim lokalnim faktorima. Obično dolazi do korekcija, ali te razlike nisu velike, nego su to neki seizmološki detalji”, dodao je.

Također je odgovorio na pitanje je li moguće da Dubrovnik ponovo pogodi potres magnitude 6,38 po Richteru, što se dogodilo u 17. stoljeću.

“Svaki potres koji se na nekom području dogodio je pokazatelj da je to područje sposobno generirati takav potres. Dakle, u dovoljno dugom periodu, takav potres se može očekivati na mjestu gdje se već dogodio”, ustvrdio je.

Pojasnio je i kakve bi bile posljedice potrese magnitude 7 po Richteru.

“Treba spomenuti važnu činjenicu – što se vidjelo i na primjeru potresa u Crnoj Gori i na primjeru potresa kod Stolca magnitude 6,2 – da su lokalni uvjeti tla drugačiji. Krš, kamen, stijene su bolji kada su u pitanju potresi nego rastresito, sedimentirano tlo i efekti su slabiji. Potres jednake jačine će manje štete napraviti na jugu nego na kontinentalnom dijelu”, zaključio je seizmolog, piše dnevnik.hr.