Jak potres u Crnoj Gori, osjetio se na cijelom Balkanu. A onda je opet zatreslo, ovaj put u Hercegovini!

Jak potres u Crnoj Gori, osjetio se na cijelom Balkanu. A onda je opet zatreslo, ovaj put u Hercegovini!

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i šest minuta, Crnu Goru je probudio potres jačine 5.6 po Richteru. Potres se osjetio i diljem Hrvatske. Prema prvim informacijama, epicentar je bio 72 kilometra od Podgorice i 28 kilometara od Nikšića.

Prva procjena je bila 5.6, zatim 5.3, da bi je EMSC podigao na 5.7. Crnogorski seizmolozi javljali su da je jakost bila 5.4. 

O snazi svjedoči i to da se potres osjetio u cijeloj Bosni i Hercegovini, Dalmaciji, Srbiji… Izvješća o podrhtavanju dolaze i iz Sinja, Knina, Splita, Dubrovnika, otoka., piše slobodna

Korisnici aplikacije javljaju kako su potres osjetili u Budvi, Podgorici, Dubrovniku, Konavlima, Mostaru i mnogim drugim mjestima.

– Stan je zaplesao – uplašila se čitateljica iz Metkovića.  

– Momački je zatreslo – javlja čitatelj s Hvara. 

– Krevet se dugo ljuljalo svi smo se probudili –  javljaju s Pelješca.

Seizmografi Seizmološke službe RH su u 4:06 sati zabilježili jak potres magnitude 5.6 u Crnoj Gori 56 kilometra Sjeveroistočno od Dubrovnika. Intenzitet u epicentru procijenjen iz magnitude iznosio je VII (sedam) stupnjeva EMS.

Samo nekoliko minuta kasnije novi potres osjetio se i u BiH, jačine 3.1 po Richteru. Epicentar potresa bio je 49 kilometara od Mostara.

image
image

“Dobro ga je prodrmalo kad me uspjelo probuditi; Dug i prilično jak; Neugodan; Dobro drma. 

Dugo i jako cijela soba se tresla…Trebinje, huka i zvuk stakla koje se trese” – samo su neki od komentara na EMSC aplikaciji.  

image

Crnogorske Vijesti pišu:

– Zemljotres jačine 5.4 stupnjeva po Rihterovoj ljestvici potresao je teritorij Crne Gore u četiri sata i šest minuta. Zavod CG za hidrometeorologiju i seizmologiju je priopćio da je epicentar bio na pet kilometara od mjesta Čarađe u općini Plužine. Žarište je bilo na dubini od 14 kilometara. Iz Zavoda navode da je potres mogao izazvati materijalnu štetu u epicentralnom području.