Hrvatski sabor odlučio – Tko napusti životinju, ide u zatvor!

Hrvatski sabor odlučio – Tko napusti životinju, ide u zatvor!

Hrvatski sabor odlučio – Tko napusti životinju, ide u zatvor!

Saborski zastupnici su donijeli povijesnu odluku u četvrtak izglasavši konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se uvodi novo kazneno djelo – napuštanje životinja. Prema novom zakonu, onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca ili drugu životinju koju bi trebao držati pod nadzorom, bit će kažnjen zatvorom do godinu dana. U slučaju smrti životinje ili napuštanja većeg broja životinja, kazna može biti i do dvije godine zatvora.

Ova odluka predstavlja veliku pobjedu za zaštitu životinja i rezultat je dugogodišnjeg angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju za uvođenje kazne zatvora za napuštanje životinja. Ministarstvo pravosuđa i uprave također je podržalo ovaj prijedlog te je u Kazneni zakon unijelo novu sigurnosnu mjeru – zabranu držanja i nabavljanja životinja na razdoblje od jedne do pet godina za osobe koje su počinile kazneno djelo nad životinjama.

Osim toga, kazne za zlostavljanje životinja su značajno povećane. Za nanošenje životinjama nepotrebne boli, izlaganje nepotrebnim patnjama, usmrćivanje i teško zlostavljanje životinja, kazne su sada udvostručene – s maksimalnom kaznom do godinu dana zatvora na maksimalnu kaznu do dvije godine. Ako se ova kaznena djela počine iz koristoljublja, počinitelj može dobiti kaznu zatvora do tri godine umjesto dosadašnje dvije.

Udruga Prijatelji životinja za Jutarnji list, ističe važnost ovih zakonskih izmjena u zaštiti životinja te poziva građane da nastave prijavljivati svaki slučaj napuštanja i zlostavljanja životinja kako bi se osigurala učinkovita primjena novih odredbi Kaznenog zakona.

– Zahvaljujemo građanima koji su potpisali peticiju, nadležnom ministarstvu koje je prihvatilo naše prijedloge, Vladi koja je unaprijedila postojeće odredbe i saborskim zastupnicima koji su podržali propisivanje napuštanja životinja kao kaznenog djela i povisivanje kazni zatvora za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja. Napuštanje životinja zaista je monstruozni čin! Onaj tko ju napusti svjestan je da životinja ne može preživjeti sama, da može stradati u prometu i da smrt od gladi, žeđi ili smrzavanja ne nastupa odmah, nego uključuje dugotrajnu patnju i agoniju – ističu Prijatelji životinja

Očekuje se da će ove zakonske promjene omogućiti lakšu provedbu i učinkovitiju zaštitu životinja u Hrvatskoj, te pružiti veću sigurnost i dobrobit životinjama širom zemlje.