Bačić: Na izbore idemo kao favoriti, uvjereni smo u pobjedu

Bačić: Na izbore idemo kao favoriti, uvjereni smo u pobjedu

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva u emisiji “A sada Vlada” istaknuo je kako je HDZ spreman za izbore te da im je svejedno kada će se oni održati. Uvjeren je da će osvojiti novi mandat jer su iza aktualne Vlade, kako je rekao, brojna postignuća. 

Sutra će Hrvatski sabor donijeti odluku o raspuštanju i ona stupa na snagu danom donošenja što ostavlja mogućnost predsjedniku Republike da već sutra donese odluku o održavanju parlamentarnih izbora i u tom slučaju prvi datum održavanja izbora je nedjelja 14. travnja, druga nedjelja je 21., treća nedjelja je 28., četvrta nedjelja je 5. svibnja i peta nedjelja, zadnji rok za održavanje izbora je nedjelja 12. svibnja.

– Pretpostavljam da predsjednik neće predvidjeti održavanje izbora 5. svibnja s obzirom na to da je tada pravoslavni Uskrs. Nama je sasvim svejedno, nama je svaki termin jednako dobar, mi smo za izbore spremni, poručio je za emisiju “A sada Vlada” Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Vjeruje da će predsjednik odmah nakon raspuštanja Sabora donijeti odluku o datumu održavanja izbora. Kazao je i kako je HDZ uvjeren u izbornu pobjedu jer su iza njih brojna postignuća.

– Hrvatska je danas sigurno uređenije društvo nego što je bila prije osam godina kada smo preuzeli 2016. godine odgovornost za upravljanje Hrvatskom. Nije to samo naše mišljenje, o tome govore svi relevantni makroekonomski pokazatelji. Naime, 2016. godine kada smo preuzeli odgovornost za vođenje Hrvatske, Hrvatska je bila na razini 60% prosjeka Europske unije. U ovih osam godina, hrvatski BDP je došao na 75% prosjeka Europske unije, rekao je Bačić i nabrojao neka od postignuća aktualne Vlade:

– S druge strane, povećana je prosječna plaća za 60%, mirovina je povećana preko 60%, minimalna plaća 104%. Povećali smo sva socijalne davanja, puno veći broj djece je u sustavu dječje doplatka.  A kada govorimo o izgrađenosti Hrvatske, o realizaciji strateških, bilo prometnih projekata, bilo gospodarskih projekata, mislim da smo tu napravili ogroman iskorak, izgradnjom Pelješkog mosta, izgradnjom autoceste kroz Baranju, probijanjem druge cijevi tunela Učka, brojnim brzim cestama diljem Hrvatske. Na kraju krajeva napravili smo i LNG terminal na Krku koji nas postavlja kao energetsko čvorište, plinsko čvorište u jugoistočnoj Europi. Ušli smo u brojne investicije, nema praktički većeg grada u Hrvatskoj koji ne radi svoju aglomeraciju.

Bačić je poručio kako su iza sebe ostavili značajne rezultate koji ih drže u uvjerenju da u parlamentarne izbore ulaze kao favoriti te se tako i pripremaju za kampanju.

– Svojevrsno povjerenje koje možemo iščitati dali su nam naši građani i javljanjem i aktiviranjem i ulaskom u sustav kupnje državnih obveznica i trezorskih zapisa. Ako nemate povjerenje u državu ili u ljude koji tu državu vode, u vladu koju ta država vodi, onda se u to ne biste upuštali. Taj podatak čini mi se oslikava da naši sugrađani vjeruju ovoj vladi jer u vrlo kriznim trenucima Hrvatska nije imala niti socijalnih fraktura, nije bilo otpuštanja, nikada više zaposlenih i u isto vrijeme nikada nije bio manji broj nezaposlenih, kazao je ministar graditeljstva.

Naglasio je kako na temelju svega toga HDZ ide u izbore po još jedno povjerenje građana kako bi formirali stabilnu vladajuću većinu koja će omogućiti daljnje iskorake i razvoj Hrvatske.

Bačić: Afere nam neće štetiti, mi prvi želimo da se utvrde krivci

Bačić je kazao kako značajan broj ministara nije na svojim pozicijama, ali da je vrlo mali broj njih bio obuhvaćen istražnim radnjama te da nije točno da su zbog toga otišli iz Vlade.

– Mi smo najzainteresiraniji da se sve afere i nezakonitosti do kraja raščiste i utvrde krivci, svi oni koji su u takvim nečasnim i nezakonitim radnjama sudjelovali, poručio je.

– Ako govorimo primjerice o sredstvima europskih fondova, pa premijer i ova Vlada su se najviše izložili kako bismo dobili velika sredstva iz europskih fondova i nama najviše smeta da netko drugi ta sredstva, za koja smo se izborili, sada uzima nezakonito i troši. Mi mislimo da nama takve afere neće štetiti jer smo učinili sve da te sredstva dobijemo i želimo da se sve ispita, da se utvrde krivci i primjereno kazne, istaknuo je.

Bačić: Zbog čega bi nekome smetalo da Turudić položi prisegu?

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić danas će prisegnuti u Saboru. Mnogi se pitaju čemu žurba s obzirom na to da Zlati Hrvoj Šipek mandat vrijedi do 26. svibnja.

– Moje protupitanje je zbog čega bi nekome smetalo, ako je taj novi glavni državni odvjetnik izabran u nikad transparentnijem postupku, sukladno zakonu, položi prisegu koja je samo deklaratorni čin. Samom prisegom ništa se u proceduri neće mijenjati. On je izabran većinom glasova kako je to zakonom predviđeno u Hrvatskom saboru i stupit će na dužnost 26. svibnja, rekao je Bačić.