Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH: S Ursulom von der Leyen u kontaktu sam gotovo svaki dan u vezi toga

Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH: S Ursulom von der Leyen u kontaktu sam gotovo svaki dan u vezi toga

Premijer Andrej Plenković komentrao je izjavu presjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kako će BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju EU. Kazao je da je s von der Leyen bio u kontaktu gotovo svaki dan u proteklih 20 dana vezano uz proširenje.

“Radili smo sve ove dane da se od strane naših prijatelja u BiH naprave potrebni iskoraci da bi Komisija mogla preporučiti otvaranje pregovora,” rekao je Plenković na okruglom stolu “Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta” koji je organiziralo u utorak Ministarstvo gospodarstva.

O preporuci Europske komisije odlučivat će za tjedan dana Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. ožujka.

“S obzirom da je Hrvatska 2016. pomogla BiH više nego itko drugi da podnese zahtjev za članstvo, da kasnije dobije pristupnicu za članstvo, omogućili smo BiH da napravi reforme u zadnja tri mjeseca, da smo otputovali u Sarajevo i poručili: ‘Sad je trenutak’… Ta poruka se čula kod naših partnera i oni su napravili iskorake koji omogućuju ovu preporuku. Za nas je ovo jedna od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu. Ova odluka je važna za cijelu BiH, sva tri konstitutivna naroda, a posebno za Hrvate”, kazao je premijer, piše dnevnik.hr.