O nadležnosti EPPO-a oglasio se i USKOK: Traži informacije o aferi na Geodetskom fakultetu

O nadležnosti EPPO-a oglasio se i USKOK: Traži informacije o aferi na Geodetskom fakultetu

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) uputio je dopis Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj. Traži dostavu pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a u smislu Uredbe vijeća (EU).

Glavna europska tužiteljica Laura Kovesi izjavila je u nedjelju da o nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, već pravosuđe. Optužila je premijera Andreja Plenkovića da diže dimne zavjese i da je za građane važno da otkriju je li do prijevare došlo, a ne tko će je otkriti.

I europska tužiteljica u Hrvatskoj Tamara Laptoš ustvrdila je kako je EPPO apsolutno nadležan za postupanje u spornom predmetu, tj. istrazi o Geodetskom fakultetu, na kojemu je, sumnja se, počinjena prijevara nakon potresa u Zagrebu.

USKOK sada od Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj traži dostavu pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a u smislu Uredbe vijeća (EU).

USKOK-ovo priopćenje za medije objavljujemo u cijelosti:

“Odredbama Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i Zakona o provedbi navedene Uredbe propisana je nadležnost EPPO-a i nacionalnih tijela kaznenog progona. U skladu s navedenim propisima USKOK i nadležna državna odvjetništva razmjenjuju informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije.

Upravo u cilju ostvarenja preliminarne evaluacije dostupnih i javno objavljenih informacija vezano za određeni predmet, a u skladu s načelom lojalne suradnje EPPO-a i nacionalnih tijela sukladno člancima 25. i 26. Uredbe vijeća (EU) 2017/1939, upućen je navedeni dopis.

Javno objavljene informacije odnose se na predmet Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj vezane za priopćenje od 8. studenoga 2023. kada je objavljeno da je EPPO pokrenuo istragu protiv 29 hrvatskih državljana, koji su danas uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).”, piše dnevnik.hr