Grbin suzbija “seljačku bunu” u svojim redovima, naručio je i anketu s posebnim pitanjem, evo rezultata

Grbin suzbija “seljačku bunu” u svojim redovima, naručio je i anketu s posebnim pitanjem, evo rezultata


Uoči novog kruga razgovora s devet stranaka s kojima planira zajedno izaći na parlamentarne izbore, sastalo se u ponedjeljak vodstvo SDP-a. Sjednica se zbog obveza članova Predsjedništva, što u njihovim izbornim jedinicama, što u Bruxellesu, održala videovezom.

S Iblerova trga za Dnevnik HTV-a javila se Tatjana Munižaba.

– Predsjedništvo brusi predizborni program SDP-a koji bi, u konačnici, trebao biti i predizborni program potencijalnog saveza deset stranaka. Taj program SDP će predstaviti na Iblerovu trgu partnerima, predstavnicima devet stranaka u četvrtak. Taj program postat će služben, široj javnosti zainteresiranoj za čitanje, dostupan kada dobije zeleno svjetlo od najvišeg stranačkog tijela SDP-a, glavnog odbora, u subotu.

Tek nakon toga slijedi onaj teži i izazovniji posao, ne samo za SDP, nego i za njegovu potencijalnu koaliciju, a to je slaganje izbornih lista. SDP je naručio anketu na uzorku od 1300 ispitanika, od iste agencije koja radi HRejting koji objavljujemo svakog 20. u mjesecu. Pa je onda logično da su rezultati te ankete, koji se odnose na popularnost stranaka, otprilike jednaki kao i u našem HRejtingu.

SDP je dodatno naručio pitanje, vjerojatno potaknut trvenjima unutar stranke nakon objave o mogućem sklapanju velikog predizbornog saveza na ljevici, a to pitanje je glasilo: Podupirete li koaliciju sa strankama od centra lijevo. Prvi doznajemo kako je 29,6% svih ispitanika odgovorilo da, a 17,3% reklo je ne.

Iako posjedujemo cijelu SDP-ovu anketu, još ću izdvojiti jedan podatak koji bi mogao ići u korist Peđi Grbinu, u pokušaju smirivanja unutar stranačke bune zbog velike koalicije s malim strankama, a koji kaže da velika većina SDP-ovih birača, njih 72%, podupire tu veliku koaliciju. Najmanje pobornika ima u redovima birača Fokusa, oko polovine, izvijestila je reporterka HRT-a.