Posljedice nevremena u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji…

Posljedice nevremena u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji…


Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnim padalinama zahvatilo je jučer područje Zadarske, Šibensko-kninske i Primorsko-goranske županije, piše MUP.

Zadarska županija

Zbog obilnih padalina koje su sinoć, 10. ožujka oko 22:30 sati zahvatile područje Zadra došlo je do plavljenja podruma kuća, garaža, stanova i dvorišta na području mjesta Diklo, Kožino, Petrčane i Krneze. Oko 03:00 sata došlo je do izlijevanja potoka Ričina u Zadru koji je prijetio dvjema kućama i Miljašić Jaruge u Ninu, gdje je pod vodom cesta od Nina prema Vrsima, a poplavljena je i jedna kuća. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je 15-ak dojava građana o kojima je odmah obavijestio žurne službe.

Aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Nina. Prema informacijama dobivenim u jutarnjim satima situacija se popravlja, kiša prestaje padati, Miljašić Jaruga se povlači te nije bilo novih dojava o plavljenju objekata uz Ričinu u Zadru. Na terenu su djelatnici Službe civilne zaštite Zadar, djelatnici Hrvatskih voda i licencirane tvrtke za radove obrane od poplava kao i pripadnici civilne zaštite i vatrogasnih postrojbi. U idućim satima obavljat će se prepumpavanje poplavljenih voda s ugroženih područja te uklanjanje naplavina za omogućavanje prihvata i protočnosti novih vodnih valova Miljašić Jaruge.

Primorsko-goranska županija

Uslijed olujnog južnog vjetra i naleta jakih oborina na području Primorsko-goranske županije, jučer 10. ožujka, Županijski centar 112 Rijeka zabilježio je desetak poziva građana vezano uz srušeno stablo na prometnici u Malom Lošinju te polomljenog telefonskog stupa u naselju Kastav.

U naselju Matulji došlo je do kratkotrajnog nestanka električne energije. Uslijed velikih količina vode na kolniku dolazilo je do privremenih ograničenja brzine na dionicama autoceste A6 Rijeka-Zagreb. Na nekim županijskim prometnicama, granje i ponegdje bujice vode na kolnicima usporavali su promet.

U prekidu su bile sve trajektne, katamaranske i brodske linije na području kvarnerskog akvatorija, osim trajektne linije Valbiska (Krk) – Merag (Cres). Nakon 23 sata, vjetar praćen naletima kiše počeo se smirivati i cestovni i pomorski promet se normalizirao.

Šibensko-kninska županija

Županijski centar 112 Šibenik zaprimio je 10. ožujka u popodnevnim satima, dvije dojave o padu grane i stabala u Šibeniku i Drnišu, kao posljedica jakog i olujnog juga na području Šibensko-kninske županije. U Šibeniku je grana stabla pala na vozilo što je prouzročilo materijalnu štetu.

Na tehničkoj intervenciji bili su angažirani vatrogasci JVP Šibenik (8/3). U Drnišu je stablo palo na prometnicu, o čemu je obaviještena policija i cestarska služba koji su isto uklonili, javlja Civilna zaštita.