Ovo je hrvatski plan za prenatrpani zatvorski sustav: Prvi takav zatvornik je mladić iz Slavonije

Ovo je hrvatski plan za prenatrpani zatvorski sustav: Prvi takav zatvornik je mladić iz Slavonije

Stavljen je prvi elektronički nadzor. Naime, mladić iz Slavonije, umjesto u istražnom zatvoru, u vlastitom je domu. Naravno, iz njega ne smije izići jer ga sprječava elektronički nadzor na nozi, piše Danas.

Električni nadzor naprava je koja će zamijeniti istražni zatvor te rasteretiti ustanove. Inače, samo jedan dan u zatvoru ili kaznionici zatvorenik državu stoji otprilike 50 eura.

Sutkinja Ivana Bilušić rekla je kako imamo prvog istražnog zatvorenika u domu, a riječ je o osobi koja je okrivljena za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Naime, Ministarstvo pravosuđa osiguralo je 200 kompleta koji se mogu koristiti više puta. Nadzor se može primijeniti za sva kaznena djela.

Robert Bertić iz Ministarstva pravosuđa rekao je kako će vjerojatno političari biti atraktivni dio elektroničkog nadzora, ali da on smatra kako bi trebalo krenuti s anonimnim osobama.

Uspješna suradnja

“Tu već i do sada imamo uspješnu suradnju s agencijom koja to nadzire tako da s time neće biti problema. HAKOM. Naravno, ako je okrivljeniku zabranjeno mjera opreza zabranjeno da se kontaktira s određenom osobom, s njom ne smije, ali druge osobe ga smiju kontaktirati. Ono što je važno da ta osoba ne smije napustiti dom”, rekla je sutkinja Bilušić.

Ipak, mnogima je zapelo za oku zašto se nadzor ne stavlja na ruku. Bertić je rekao kako na ruku ne ide jer uvijek mora ostati prst prostora. “U toj situaciji, neke žene, mogu ovaj palčani zglob dovoljno skrenuti i izvući iako je dovoljno čvrsto zakopčano. Zato se stavlja na nogu”, objasnio je.  Naime, elektronički nadzor dosad se mogao dobiti samo za uvjetni otpust iz zatvora.