Novinarki Hrvatici prijete smrću u Novom Sadu: Još više plaši šutnja institucija na takvu kampanju mržnje i na pozive na linč

Novinarki Hrvatici prijete smrću u Novom Sadu: Još više plaši šutnja institucija na takvu kampanju mržnje i na pozive na linč

Udruga novinara Srbije prosvjedovala je zbog prijetnji smrću koje je dobila novinarka i predsjednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić i zatražilo od nadležnih da pronađu odgovorne.

Ana Lalić je za Dnevnik, emitiran na Televiziji Nova, komentirala izgradnju crkve blizu Štranda u Novom Sadu i rekla „da se pita je li mjesto jednom sakralnom objektu na ulazu u kupalište, gdje se ljudi šetaju u kupaćim i japankama“.

Nakon toga Ani Lalić su na privatni i poslovni telefon stigle brojne prijeteće poruke, među kojima je i prijetnja da će „biti zaklana u centru Novog Sada“. NDNV je te prijetnje prijavio tužiteljstvu za visokotehnološki kriminal.

UNS ističe da novinari imaju pravo iznijeti svoj stav i u tekstovima koji pripadaju analitičkim novinarskim žanrovima i davanjem izjava svojim kolegama, a da svi koji nisu suglasni s tim stavom mogu odgovoriti u komentaru, argumentirano, bez prijetnji i uvreda.

Kazneni zakonon u članku 138 predviđa strože kazne za ugrožavanje sigurnosti novinara prijetnjom „da će napasti na život i tijelo“, podsjeća UNS i dodaje da je za to djelo predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala je tužiteljstvo i policiju da što prije privedu pravdi odgovorne za prijetnje novinarki i predsjednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić. U priopćenju se podsjeća i da su najviši predstavnici gradske vlasti u Novom Sadu građane, koji se protive izgradnji crkve na Limanu, predstavili kao protivnike vjere, srpstva i pravoslavlja.

„Zato predstavnike lokalne vlasti pozivamo na odgovornost i poručujemo im da odmah prestanu s izazivanjem tenzija dijeleći građane na podobne i nepodobne, na vjernike i nevjernike“, navodi se u priopćenju.

Također, Građanska Vojvodina traži reakciju pokrajinske vlasti kako na prijetnje Ani Lalić, tako i na poruke predstavnika novosadske vlasti, „kojima se narušavaju multietnički odnosi u Vojvodini“.

„Još više plaši šutnja institucija na takvu kampanju mržnje i na pozive na linč. I zaista je posljednji čas da institucije u ovoj zemlji počnu primjenjivati zakone i ne dopuste da ekstremisti nekažnjeno vrijeđaju i prijete jer to cijelo društvo vodi u anarhiju“, poručeno je.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrijednosti, piše N1.

“Kada ste Hrvatica u Srbiji, koja slobodno iskazuje stavove u javnom prostoru, neminovno je da ćete prije ili kasnije biti ‘ustaškinja’, ‘katolički smrad’ te redovito trpjeti nacionalšovinističke verbalne napade i prijetnje smrću.Tražimo stoga da policijske službe i tužiteljstvo vrlo ozbiljno i žurno uzmu u razmatranje pravosudnu i fizičku zaštitu Ane Lalić”, objavio je DHSV u platformi X.