Ruže koje poklanjate često nisu iz Hrvatske

Ruže koje poklanjate često nisu iz Hrvatske

Danas će mnogi darovati ili dobiti ružu. No, Hrvatska to cvijeće uopće ne proizvodi. Sve ruže dolaze iz uvoza. Najviše iz Nizozemske.

Svaka trgovina i cvjećarnica ovih dana u ponudi ima ruže, no zanimljivo, nijedna ne dolazi iz Hrvatske. Sve su iz uvoza. U ovom vrtnom centru u Zaboku, objašnjavaju da o uzgoju ruža nikad nisu čak ni razmišljali, jer smatraju da je riječ o nemogućoj misiji, piše HRT.

– Mi u našoj vrtlariji ne uzgajamo ove ruže za rezanje. Zašto? Pa ima nekoliko razloga. Prvi i osnovni je to što vam treba puno objekata i staklenika koji su kod nas jako skupi. Druga i još važnija stvar je to da je ruža cjelogodišnja biljka, daje cvijet cijelu godinu, a da bi dao cvijet cijelu godinu, treba je grijati, a kod nas u Hrvatskoj to je jedna izuzetna skupa stavka, rekao je Dubravko Čuček, vlasnik vrtlarije.

Zbog toga – uvoz. Svaka ruža prije nego što li završi u rukama krajnjeg kupca, putuje i nekoliko tisuća kilometara. Uvoze se iz Nizozemske, koja ih nabavlja uglavnom iz Kenije, Etiopije i Ekvadora. U Hrvatsku je lani stiglo gotovo 15 milijuna i 700 tisuća ruža, što je 4 posto više nego 2022. Vrijednost uvezenih ruža je 6 milijuna i 600 tisuća eura, 15 posto više nego godinu prije.

Domaća proizvodnja, tvrde cvjećari, isplatila bi se jedino kada bi se promijenila klima.

– Nama treba puno više sunca, topline, grijanja i mi jednostavno ružu u ovim zimskim mjesecima ne bi dobili. Vlaga i svi ostali uvjeti kod nas u Hrvatskoj iziskuju puno veća sredstva za prskanje, više je bolesti, više štetnika. Jednostavno nismo podneblje za uzgoj ruža, izjavila je Suzana Klapšec – Macenić, vlasnica cvjećarnice.

Ipak, u toplijem dijelu godine mogu se naći i u Hrvatskoj. Iz udruge profesionalnih cvjećara aranžera objašnjavaju da postoji velika razlika između njih i uvoznih.

– U ovo doba godine zasigurno ne možemo doći do domaćih ruža, naše domaće ruže vam kreću tamo negdje kraj 4. mjeseca, 5.mjesec pa recimo tamo skroz do 11 mjeseca možete naći neku domaću ružu. Ali to svakako nije ova ruža koja sad ide, konzumna, prodajna ruža. Te ruže su i kraće, jednostavno ima i kraći rok trajanja nego što imaju ove uvozne ruže koji su hibridi, poručio je Nedjeljko Tudja, predsjednik upravnog odbora Hrvatske udruge profesionalnih cvjećara aranžera.

Iako će ruže proći pola svijeta, na kraju ispada da je, kako god okrenuli, uvoz najbolja opcija, piše HRT.