Splitski SDP prijeti Grbinu: ‘Ako uđete u koaliciju s Puljkom, očekujte da će mnogi članovi napustiti stranku’

Splitski SDP prijeti Grbinu: ‘Ako uđete u koaliciju s Puljkom, očekujte da će mnogi članovi napustiti stranku’

Splitska filijala raspisati će unutarstranački referendum na kojem će se članovi moći izjasniti o koaliciji

Gradski odbor splitskog SDP-a ne podržava suradnju s Centrom Ivice Puljka na državnoj razini, a ako stranka uđe u koaliciju s njima, mogu se očekivati brojni odlasci iz Socijaldemokratske partije Hrvatske, stoga će splitska filijala stranke raspisati unutarstranački referendum na kojem će se svi članovi moći izjasniti o predizbornoj koaliciji.

Sve ovo, piše Dalmatinski portal, navodi se u SDP-ovoj odluci koju potpisuje predsjednik Davor Matijević, a koja je donesena nakon odbora stranke koji je održan u ponedjeljak.

SDP u odluci navodi kako splitskom gradonačelniku zamjeraju neuvođenje građanskog odgoja zbog bojazni od isprovocirane desnice, te dodaje da ih je bračni par Puljak u zadnjih deset godina vrijeđao i govorio im da su “stranka koja nema budućnosti”.

‘Upravlja Splitom kao Kerum’

Izvukli su i Puljkove izjave o njima, ističući da bi bilo krajnje nevjerodostojno da idu u koaliciju sa strankom koja nema dobar stav o SDP-u. Tvrde i da je splitski gradonačelnik kupio njihovog vijećnika Damira Barbira, iako su oni cijelo vrijeme bili “maksimalno korektni”.

Smatraju i da Centar Splitom upravlja na jednak način kao HDZ, Kerum ili SDP u njihovim najgorim danima te da Puljkovu vlast obilježava netransparentnost, politička trgovina, klijentelizam i pogodovanje donatorima, prijateljima i stranačkim članovima.

SDP ističe da je bitno smijeniti HDZ, ali da je još važnije promijeniti njihov obrazac upravljanja. “Centar je nažalost primijenio HDZ-ov model upravljanja gradom, a pritom su ostavili ili promovirali na rukovodeća mjesta 14 HDZ-ovaca”, stoji u odluci.

‘Etiketa nevjerodostojnosti’

U obrazloženju stava za javnost i središnjicu piše i da nakon svega što je rečeno od strane Puljka prema SDP-u i nakon povijesti njihovog odnosa teško će biti objasniti biračima, a nadasve članovima da je suradnja opravdana, a etiketu nevjerodostojnosti će dobiti kako SDP, tako i Centar.

“Ako dođe do takve koalicije možemo očekivati brojna iščlanjenja iz stranke te će u takvim uvjetima biti teško motivirati članstvo za aktivnijim angažmanom u kampanji, a 10. izborna jedinica bez potpune posvećenosti splitske organizacije će teško ostvariti dobar rezultat”, poručuju splitski SDP-ovci.

Istaknuli su i kako će raspisati unutarstranački referendum, uz napomenu da će tako članstvo moći izraziti svoj stav o Puljku. Podsjetimo, deset stranaka ljevice i centra se na čelu sa SDP-om odlučilo na predizbornu koaliciju. SDP u šest izbornih jedinica ide u izbornu utrku bez Možemo!, a u četiri i s njima.