Rekordna godina za glazbu uživo u Hrvatskoj

Rekordna godina za glazbu uživo u Hrvatskoj

Najnoviji podaci Hrvatskog društva skladatelja obrađeni u Sektoru javnog priopćavanja službe ZAMP otkrivaju impresivan porast glazbenih događanja u Hrvatskoj tijekom 2023. godine.

Prema tim podacima, u protekloj godini HDS ZAMP je obradio čak 38.043 glazbenih događanja, što obuhvaća koncerte zabavne i ozbiljne glazbe te razne priredbe poput proslava, vjenčanja, Valentinova, dočeka Nove godine i sličnih manifestacija. To znači da se prosječno svakog dana na više od 104 mjesta diljem zemlje izvodila glazba uživo, što je više nego ikad prije.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima ističući važnost glazbe u svakodnevnom životu te njezinu ulogu u gospodarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i kulturnoj ponudi zemlje. Naglasio je i važnost suradnje svih uključenih aktera, od publike i vlasnika prostora do organizatora događanja i glazbenika.

– Svi zajedno – od publike preko vlasnika prostora, organizatora glazbenih događanja i ticketing servisa do glazbenika izvođača, autora koji su im pisali pjesme i nas kojima se svakodnevno slijevaju ti podaci kako bismo temeljem prijava i uplata organizatora raspodijelili autorske honorare – imali smo najdinamičniju godinu u povijesti glazbe uživoOvaj broj potvrđuje važnost glazbe u svakodnevnom životu i poslovanju svih segmenata u gospodarstvu, od ugostiteljstva do turizma i kulturne ponude zemlje. I sami smo iznenađeni količinom obrađenih podataka i odrađenog posla, sad kad smo sve to po prvi put zbrojili. Zahvaljujem svima koji su u tome sudjelovali– rekao je Marčec.

Ovi rekordni rezultati imat će pozitivan utjecaj na autorske honorare, koje će primiti autori glazbe čija su se djela izvodila javno. ZAMP godišnje isplaćuje autorske honorare na račune oko 10 tisuća autora iz Hrvatske te oko 130 tisuća autora iz cijelog svijeta, surađujući s društvima za kolektivno ostvarivanje prava diljem svijeta.

Uspješnost rada ZAMP-a ovisi o pravovremenoj prijavi događanja i urednoj dostavi podataka od strane organizatora glazbenih događanja, a Marčec ističe da su organizatori u Hrvatskoj sve ažurniji i precizniji u tome.

Zagreb se ističe kao grad u kojem se najviše čula glazba uživo, a prosinac kao mjesec s najviše glazbenih događanja, posebno zbog adventskih zbivanja i proslava krajem godine. piše dalmacijanews