UŽIVO Demontaža: Svi su spremni na izbore, Lex ap vruća tema sučeljavanja

UŽIVO Demontaža: Svi su spremni na izbore, Lex ap vruća tema sučeljavanja

Druga po redu “Demontaža” Sabine Tandare Knezović bavi se vrućom temom pravosuđa i korupcije. Gosti su Ivan Malenica (HDZ), Mišel Jakšić (SDP), Nikola Grmoja (Most), Igor Peternel (DP) i Morena Lekan (Možemo!).

“Demontaža” Sabine Tandare Knezović ovog se utorka bavi vrućom temom pravosuđa i korupcije.

Na pitanja koja gađaju u srž problema kojima svakodnevno svjedočimo odgovaraju i argumentirano se sučeljavaju Ivan Malenica (HDZ), Mišel Jakšić (SDP), Nikola Grmoja (Most), Igor Peternel (DP) i Morena Lekan (Možemo!). 

Koji bi datum parlamentarnih izbora vama bio idealan? 

Ivan Malenica: Nama je svejedno kada će biti izbori, mi smo spremni za izbore. 

Mišel Jakšić: Čim prije tim bolje, SDP je spreman na izbore, mi smo najjača oporbena stranka i vjerujem da kada sve to spojimo s ljudima s terena, to može biti jedna pobjednička kombinacija. 

Morena Lekan: Mi smo spremni, a i građani su spremni, što su pokazali svojim dolaskom na Markov trg. 

Nikola Grmoja: Vladajući su kao zmija noge skrivali datum izbora pa je malo čudno da je ministar Malenica rekao da je HDZ spreman. Ne slažem se s kolegom Jakšićem da je SDP najjača oporbena stranka jer je Most to pokazao svojim djelovanjem. 

Igor Peternel: I mi smo spremni na izbore. 

Da možete, što bi promijenili u Lex AP?

Jakšić: Sve. Ova zakonska izmjena pokazuje da su u strahu jako velike oči. Ovo najbolje govori koliko je krenuo u krivom smjeru, govore kako neće uhoditi novinare, vrlo ružan napad na novinare i demokraciju. 

Lekan: Ovo ne bi uopće trebalo biti pitanje, jer novinari su upravo ti koji su otkrili najveći broj afera, a Plenković se skriva iza femicida i žrtvama obiteljskog nasila i baš zbog toga su građani pokazali da su spremi na izbore. 

Grmoja: Upravo ovo izlaženje s aferama, njih ne zanima jeli istina to što je dospjelo u javnost nego kako je to dospjelo u javnost. 

Peternel: Kada vidimo da su afere koje su dospjele u javnost otkrili novinari onda se pitamo koja je funkcija institucija koje su se trebale baviti tim problemom. 

Malenica: Ovo je klasički pokazatelj nervoze oporbe i to su najobičniji spinovi, mi smo dodatno zaštitili novinare i ne može biti kazneno gonjen. 

Grmoja: Ovo je potpuno netočno, znamo da će se novinari pozivati na informativne razgovore i da će se pratiti njihovi kontakti i kako će se onda novinari usuditi o čemu izvještavati.

Jakšić: Zakon se počeo pisati kad su iz ormara počeli ispadati slučajevi kao Di si Lipa i Di si radosti. 

Treba li ukinuti ured Euopskog tužitelja? 

Lekan: Naravno da ne, pokazalo se da su građani Hrvatske uvjerljivo prvi u prijavama u EPPO. 

Grmoja: Mi nemamo nezavisne institucije, jer inače nam ne bi trebao EPPO. Sjetimo se slučaja Žalac. Plenković želi da njegove ministre progoni naš DORH da on može kontrolirati. 

Peternel: Važno je da izgradimo svoje institucije koje mogu obavljati posao, a ovdje je riječ o europskom novcu. 

Malenica: Mi smo podržali osnivanje ovog ureda i podržavamo maksimalno rad tog ureda. Od preko 400 prijava otvoreno je preko 40 istraga. Mi imamo i svoje neovisne institucije koje provode svoje neovisne istrage. 

Jakšić: Slučaj Žalac nam pokazuje kako nam je itetako potreban EPPO. Kad je Turudić rekao da treba ispitati nadležnost ureda, kad je otkriven slučaj Obuljen, onda su se svi digli na zadnje noge. , prenosi dnevnik.hr