Što je “točkasta koalicija”? Poznato je u kojim bi mjestima Možemo htio ići sa SDP-om

Što je “točkasta koalicija”? Poznato je u kojim bi mjestima Možemo htio ići sa SDP-om

Možemo! bi koalirao sa SDP-om tamo gdje nisu jaki, s čime u SDP-u nisu baš sretni.

Ipak, i takav bi nastup izbio HDZ-u po jednog zastupnika u svakoj od četiri izborne jedinice u kojima bi surađivali, piše Novi list.

Iz stranke Možemo! Sandra Benčić poručila je jučer da je SDP-u poslan prijedlog o tzv. točkastoj koaliciji, pri čemu bi Možemo! i SDP na parlamentarne izbore izašli odvojeno, osim u 4. i 5. jedinici, dakle Slavoniji, te 7. i 9. jedinici, dakle dijelu PGŽ-a, Lici i dijelu Dalmacije sa zaleđem.

Taj je prijedlog razmatralo Predsjedništvo SDP-a u četvrtak navečer, ali zasad nisu pristali na ovaj prijedlog, odnosno odluka još nije donesena jer će prije toga predsjednik SDP-a Peđa Grbin još obaviti razgovore s ostalim strankama ljevice i lijevog centra.

Kako je poznato, na nedavnom zajedničkom prosvjedu zbog slučaja Turudić na Markovu trgu, okupilo se ukupno 11 stranaka, a sad će Grbin najprije obaviti razgovore s preostalih devet stranaka, a onda i tijekom idućeg tjedna finalno razgovarati s čelnicima platforme Možemo!, za što je dobio jednoglasnu potporu svog Predsjedništva.

Naravno, dio ljudi u Predsjedništvu SDP-a smatra da je ova ponuda “možemosa” nekorektna jer je njena bit da Možemo! želi ići samostalno tamo gdje je snažan, a to je u prvom redu Zagreb s prvom, drugom i šestom jedinicom, te u Rijeci i Splitu, dakle osmoj i desetoj jedinici, a da partnerstvo traži gdje je slabiji, a to su Slavonija, dio Dalmacije i Lika.

To je jasan znak da se u Možemo! vode vrlo pragmatičnim pristupom za svoju korist, dok s druge strane Grbin već danima tvrdi i javnosti i svojim stranačkim kolegama da je matematika na strani šire suradnje, pa pokušava na kup staviti cijelu lijevu oporbu, pri čemu bi on bio i lider te koalicije. To je problem u kontekstu činjenice da je Sandru Benčić stranka već nominirala za premijersku kandidatkinju, a premijer želi biti i Peđa Grbin, pa je i to velika prepreka suradnji.