Plenković: U dogovoru s predsjednikom Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera

Plenković: U dogovoru s predsjednikom Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera

Danas je održana 289. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Krenuo je s današnjom sjednicom GSV-a. “Vjerujemo da ćemo kroz dvije godine od danas završiti proces u jedinu preostalu veliku međunarodnu organizaciju – OECD”, rekao je Plenković.

Rekao je i da je “vrijeme da se prisjetimo rasta plaća tijekom cijelog našeg mandata” te se pohvalio rezultatima svoje Vlade.

Plenković je naglasio da je sa 750 na 1200 eura narasla prosječna neto plaća, dok je minimalna narasla za 103 posto i iznosi 840 eura.

Povnose pohvalio i rastom BDP-a.

“Što se tiče rasta BDP-a, podaci su ohrabrujući. Rast na razini 2023. 2,8 posto, u potpunosti u skladu s projekcijama Vlade. Taj rast dobiva dodatno na težini ako znamo da je prosječni rat u EU 0,5 posto”, rekao je te dodao:  “Naša je projekcija da će gospodarski rast nastaviti rasti i u 2024. godini”.

Hrvatska je i dalje solidarna s ukrajinskim narodom, rekao je.

“Svi prijatelji u EU-u i NATO-u žele i dalje snažno podržavati Ukrajinu, uključujući i vojnu pomoć bez da to podrazumijeva lažne spekulacije o slanju vojnika, bilo hrvatskih, bilo drugih”, rekao je.

“Vlada će danas sukladno zakonu, a u dogovoru s predsjednikom Republike predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga hrvatske vojske, a riječ je o generalu Tihomir Kundidu.

Pregovore je s predsjednikom vodio ministar obrane Ivan Anušić.

Nada se i da će s predsjednikom postići dogovor oko imenovanja novog šefa SOA-e, a Vlada predlaže da to ostane aktualni čelnik Daniel Markić., piše N1