Kreće isplata kamate na narodnu obveznicu, evo kad sjeda na račune

Kreće isplata kamate na narodnu obveznicu, evo kad sjeda na račune

Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) 8. ožujka provest će isplatu kamate po obveznici izdavatelja Republike Hrvatske, oznake RHMF-O-253B, ISIN: HRRHMFO253B1 (dalje: narodna obveznica) svim njezinim imateljima.

Podsjetimo da je Republika Hrvatska 8. ožujka 2023. godine izdala narodnu obveznicu te time napravila iskorak u izdanjima državnih obveznica ponudivši priliku za kupnju obveznice i fizičkim osobama, a koju priliku je iskoristilo preko 40.000 ljudi kupivši narodne obveznice.

“Izuzetno smo zadovoljni što Središnje klirinško depozitarno društvo, kao jedna od ključnih institucija hrvatskog financijskog tržišta, ima značajnu ulogu u ovom procesu. Našim najboljim znanjima, ali i korištenjem najsuvremenijih tehnoloških platformi koje su prilagođene najboljim praksama i standardima europskih tržišta, svi zajedno doprinosimo stabilnosti i daljnjem razvoju nacionalnog tržišta kapitala, osiguravajući istovremeno kvalitetnu uslugu našim korisnicima”, istaknula je Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a.

Isplatu kamata po narodnoj obveznici SKDD će provesti svim njezinim imateljima (dalje: ulagateljima) koji će 7. 3. 2024. godine na kraju dana, na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u, imati narodnu obveznicu.

Iz SKDD-a ističu da će kamatu isplatiti na onaj IBAN imatelja narodnih obveznica koji je evidentiran na računu ulagatelja u SKDD-u na kojem se nalaze upisane narodne obveznice. Za nove ulagatelje koji nisu imali otvoren račun vrijednosnih papira u SKDD-u prije kupnje/upisa narodne obveznice to je onaj IBAN koji je ulagatelj naveo na upisnici za narodnu obveznicu dok za ulagatelje koji su već imali u SKDD-u otvoren račun za vrijednosne papire prije kupnje/upisa narodne obveznice to je IBAN koji je ranije bio upisan na njihovom računu u SKDD-u., piše N1