Vojni analitičar o načelniku Glavnog stožera: Na to se mjesto dolazi političkim kompromisom

Vojni analitičar o načelniku Glavnog stožera: Na to se mjesto dolazi političkim kompromisom

Analitičar portala Obris.org Igor Tabak u Newsroomu je s Domagojem Novokmetom razgovarao o izboru novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga bit će general-bojnik Tihomir Kundid, a na toj će dužnosti zamijeniti admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe s posljednjim danom veljače. HRT je izvijestio da je o tome postignut dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora.

Igor Tabak smatra da se radi o predizbornom dogovoru, ali ističe da ništa još nije službeno potvrđeno:

“Definitivno je stvar predizborna, ali 2008. sustav nije bio slučajno zamrznut, a teško se može zamrznuti da se ne vrate troškovi. Ostaje puno nejasnih pitanja. Svako malo cure informacije, a čini mi se da je to sve neozbiljno jer stvar koncepcijski nije jeftina ni jednostavna, puno se toga promijenilo, a i kad je taj sustav bio aktivan, pitanje prigovora savjesti je bilo loše riješeno. Ako će oni ići u civilnu zaštitu, treba pitati MUP imaju li plan za prihvat, obuku itd.”

Četiri dana prije isteka mandata načelnika Glavnog stožera admirala Hranja i dalje se spekulira o nasljedniku. “Taj dan isteka mandata znao se od imenovanja praktički. Koji tjedan kasnije ističe mandat i njegovog zamjenika. Dok rokovi ne pokucaju na vrata, u četvrtak ističe mandat, danas još nema sjednice Vlade za prijedlog koji onda mora ići u Sabor, i tek onda tim temeljem predsjednik imenuje novog načelnika. Nije trebalo čekati zadnji dan”, napomenuo je Igor Tabak.

Za generala Tihomira Kundida kaže da profesionalni časnik: “Na to se mjesto dolazi političkim kompromisom. Mjesto načelnika je najviše izloženo politici. Ako general Kundid bude predložen, stupa na nezahvalno mjesto koje se povremeno nađe između dvije vatre. Riječ je o profesionalnom časniku s ozbiljnom karijerom iako sam predsjednik, vrhovni zapovjednik, znao je isticati da ne voli kad se usuglasi čovjeka za neko mjesto pa odmah kreće dalje na nove funkcije.”