Vatrogasci traže da se ujednače plaće, novi sastanak u petak

Vatrogasci traže da se ujednače plaće, novi sastanak u petak

foto ilustracija koja se odnosi izravno na spomenuti događaj (vatrogasci VZ BPŽ) demos media

Vatrogasci traže da se ujednače plaće profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama, odnosno onih na lokalnoj i regionalnoj razini s plaćama profesionalnih vatrogasaca na državnoj razini.

Na današnjem sastanku s glavnim vatrogasnim zapovjednikom i predstavnicima Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca razgovaralo se o izmjenama pravilnika o koeficijentima.

Dogovor za sada nije postignut, a novi sastanak najavljen je za petak, piše HRT.

– Dakle, plaće profesionalaca na lokalnoj razini će se određivati temeljem pravilnika o koeficijentima kojega donosi glavni vatrogasni zapovjednik i uredbe o dodacima koju donosi Vlada Republike Hrvatske. Vatrogasci na državnoj razini imaju jedan hibridni koeficijent gdje su sadržani svi ovi. Dakle, bez izmjena zakona to ne može ići na isti način. I naravno, kao što je do sada pokazala Vlada da zaista vodi brigu o svemu, i mi ćemo putem Hrvatske vatrogasne zajednice doista učiniti sve da za isti posao bude ista plaća. Ali naravno, uvijek moramo razgovarati o onome tko plaća na lokalnoj razini. Moramo vrlo jasno reći da je vatrogastvo u Republici Hrvatskoj decentralizirana funkcija i da je to u nadležnosti gradova i općina, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

– Mi ćemo usuglasiti naše stavove kada dobijemo radni materijal. Dakle, više ćemo o tome znati u petak, nakon sljedećeg sastanka. Ali svakako jest cilj da se postigne što bolja razina koeficijenata i usklade svi potrebni akti za reguliranje prava vatrogasaca unutar javnih vatrogasnih postrojbi, rekla je Iva Šušković, Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca.

– Intencija, odnosno prijedlozi sindikata je bila da se uredba donese do 1. ožujka kao što je uredba za državne službenike i namještenike. Međutim, materijali još nisu spremni, a kako vatrogasni zapovjednik ističe njihovo nastojanje i plan je da se s 1. travnjem donese uredba za vatrogasce.