OREŠKOVIĆ & SAČIĆ: Jedinstveni smo kada se radi o napadima na HDZ

OREŠKOVIĆ & SAČIĆ: Jedinstveni smo kada se radi o napadima na HDZ

Tjedan za nama obilježili su novi sukobi vladajućih i oporbe koja je zatražila hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora zbog slučaja Turudić, da bi imali kulminaciju prepucavanja premijera i glavne europske tužiteljice oko nadležnosti kontrole trošenja proračunskih ili EU sredstava u Hrvatskoj.

Politička događanja u zemlji komentirali su u HRT-ovom “Studiju 4” saborska zastupnica Dalija Orešković i zastupnik Željko Sačić.

Na pitanje je li mijenjala pristup budući da se u medijima uspjela nametnuti sa svojim temama, saborska zastupnica Dalija Orešković odgovorila je za HRT da nije te dodala da je to odraz njenog rada.

– Ništa nisam mijenjala u pristupu. Radim sve na isti način, dajem sve od sebe u sabornici jer je to moje radno mjesto. Mislim da u svakom poslu pa tako i u politici – uporan trud i rad s vremenom daju rezultate, rekla je.

Odbacila je navode o svađi SDP-a i Možemo zbog njenog mjesta na izbornoj listi.

– Nemam informaciju da su se posvađali. Nema ni razloga da se svađaju. Očekujem da računaju da će biti saveznici i partneri u budućoj lijevo-centrističkoj Vladi. Svađe nema, a pogotovo svađe ne može biti vezano uz mene. Mi jesmo razgovarali, ali to su bili samo razgovori, i s jednima i drugima, kazala je.

Ustvrdila je kako ne može odrediti kojoj od ove dvije opcije je bliža, ali i dodala da “netko muti vodu u medijima” kako bi se sabotirala oporba.

– Teško mi je reći kome sam bliža. I kolega Sačić može reći kako su dosad izgledale te saborske rasprave. Nije bilo bitke u kojima nismo bili jedni drugima rame uz rame. Netko muti vodu u medi
jima kako bi se pokazalo da oporba nije jedinstvena, zaključila je.

Sačić: Crveni vlak će zapeti u snijegu

Upitan misli li da je dobro što je Most odbio suradnju s Domovinskim pokretom, saborski zastupnik Željko Sačić odgovorio je da se o tome može razgovarati, ali se i složio da je bitnije da se izbori što prije raspišu.

– Svakako je to predmet za raspravu, imamo još vremena, ali ono što se slažem s kolegicom Orešković – vrijeme je da se raspusti Sabor i raspišu izbori. Nadamo se da ćemo mi s Mostom i ostalim desno-konzervativnim strankama i programima – biti alternative hrvatskim građanima, a ne ova ultra-lijeva kompozicija crvenog vlaka koji će zapeti negdje u snijegu, rekao je.

Govoreći o prosvjedu 11 lijevo-liberalnih stranaka, osudio je poruke Kreše Beljaka i nekih drugih političara, koji su se, kako kaže “žestoko okomili na predsjednika Tuđmana”.

– Potpuno sam siguran da gospođa Orešković ne dijeli onakve poruke, ni Beljaka ni mnogih drugih koji su se žestoko okomili, blatili i vrijeđali predsjednika Tuđmana. To je za konzervativnog hrvatskog čovjeka neprihvatljivo. Tu su se oni zatvorili u jedan uski krug i rezervoar svojih birača. Neće imati tu širinu koju su dobili u vrijeme Ivice Račana, dodao je.

Orešković: Medijski prikaz situacije između SDP-a i Možemo ide na ruku HDZ-u

Komentirajući nepostizanje dogovora o suradnji SDP-a i Možemo, Orešković je ustvrdila kako misli “da medijski prikaz te situacije ide na ruku HDZ-u, a ne ono što se stvarno događa”.

Osvrnula se na prosvjed te ustvrdila kako je bitna poruka da se oporba oko bitnih stvari može dogovoriti, ali i da je važno pozvati što veći broj ljudi da izađu na izbore.

– Taj prosvjed je prije svega bio prosvjed građana. Pokazali smo da u organiziranju jednog takvog prosvjeda – mi se možemo oko bitnih stvari dogovoriti. Mislim da nikad nije bila ideja da baš svi idu zajedno. Svatko od nas ima svoje birače, a sad ih trebamo pozvati da izađu na izbore, rekla je.

Sačić: Postavljen znak jednakosti između lijevo-liberalnih stranaka i HDZ-a

Komentirajući svojevrsni suverenistički zaokret HDZ-a ususret izbornoj kampanji, zastupnik Sačić je odbacio mogućnost bitnijeg pomicanja HDZ-a udesno te mogućnost da HDZ uzme glasove od desnije desnice.

– Djelomično ste u pravu, međutim svatko od nas, a posebno birači – znaju jako dobro da se HDZ ne može sada ultra-desno otkloniti od svojih dosadašnjih globalističkih tema, rekao je.

Ustvrdio je kako HDZ i lijeva oporba dijele mnoge zajedničke pozicije.
– Postavljen je znak jednakosti između lijevih i liberalno-lijevih stranaka i HDZ-a jer su na ključnim pitanjima oni potpuno isti, na pitanju migranata, rodne ideologije i odnosa prema poljoprivrednicima, kazao je.

O predsjedniku Milanoviću

Orešković je istaknula kako ne postoji dvostruki standard kada se radi o kritiziranju predsjednika i premijera zbog njihovih izjava o institucijama u Hrvatskoj i Europi.

– Ne postoji dvostruki standard. Sjećam se da se Milanovića strašno kritiziralo zbog izručenja Perkovića i Mustaća. Njegova administracija je imala namjeru promjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa. To je bio tvrd orah, suprotno smo gledali na neka pitanja. Milanovića će se kritizirati kada to bude potrebno i kad dođe na dnevni red, rekla je.

Sačić je naglasio da je predsjednik Milanović skrenuo udesno, ali i ustvrdio da to radi da bi kontrirao aktualnoj politici i ministrima.

– Predsjednik je od svog mandata skrenuo udesno. Ima dobre savjetnike u pogledu braniteljske populacije i čak u odnosu prema Tuđmanu. Pragmatično se postavio. Približava se braniteljskoj populaciji, osobito dobre odnose razvija s braniteljima HVO-a iz BiH. Osobno mislim da je to više da se postavi kontra aktualne politike i ministara, dodao je.

‘Za budućnost Hrvatske je presudno da riješimo temelje’

Zastupnica Orešković i zastupnik Sačić, upitani o tome djeluju li jedinstveno kada se radi o napadima na HDZ, odgovorili su da djeluju te da su spremni prihvatiti prijedloge s druge strane političkog spektra.

– Kako nećemo napadati HDZ kada je on odstupio od tuđmanističkih politika? Unisoni jesmo u dijelu gdje možemo. Sve što je u odnosu na hrvatsko biće i obitelj, iz lijeve oporbe je došao izvrstan zakon od gospođe Mrak Taritaš. Tko to neće podržati, osim HDZ-a – svi su podržali, rekao je Sačić.

– Kaže se, oproba nema program. Ma kako nema, svaka politička stranka, lijevo i desno – imaju svoj program. Za budućnost Hrvatske je presudno da riješimo naše temelje, pravosuđe i izbor državnog odvjetnika. Nemam ništa protiv da desno-konzervativno tkivo – da to pojedu neke druge opcije (op. a. osim HDZ-a) pa ćemo vidjeti što ćemo dalje, dodala je Orešković.