Plenković se dogovorio sa sucima, evo koliko im je podigao plaće

Plenković se dogovorio sa sucima, evo koliko im je podigao plaće

“Predstavnicima pravosudnih dužnosnika najavili smo upućivanje u javno savjetovanje izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Nastavljamo ulagati u poboljšanja materijalnog statusa sudaca i državnih odvjetnika te kvalitetnije uvjete rada u pravosuđu”, objavio je Plenković na platformi X.

Neslužbeno doznaje N1 da su predstavnici udruge sudaca dogovorili oko 300 eura povišice na plaće sudaca. Time bi, saznajemo, trebao biti riješen prvi uvjet kojeg su suci istaknuli kada su kretali bijeli štrajk da šlaća prvostupanjskog općinskog suca bude viša od plaće savjetnika na Vrhovnom sudu RH.

“Ostvaren je dijalog što nam je bilo važno, te smo dobili povšice od 11-14 posto ukupno”, tumače izvori iz sudačkih redova.

Suci smatraju da ovih 300 eura zapravo predstavlja indeksaciju, odnosno usklađenje plaća s inflacijom za ovu godinu, dok iduće godine očekuju cjeloviti Zakon o plaćama sudaca kao i određena materijalna prava što ih kao dužnosnici trenutno nemaju.

“Došlo je do korekcije osnovice i nekih koeficijenata. Ostala pitanja slijede u konačnom zakonu nakon izbora”, rekao je za N1 Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.