Lažne bankarice ne miruju: Starica podigla na desetke tisuća eura i novac dala nepoznatim muškarcima

Lažne bankarice ne miruju: Starica podigla na desetke tisuća eura i novac dala nepoznatim muškarcima

Zagrebačka umirovljenica (84) ostala je bez nekoliko desetaka tisuća eura. Žrtva prevare postala je nakon što joj joj je lažna bankarica rekla da podigne novac s računa. Ona je to i učinila pa novac zatim predala nepoznatim muškarcima. Riječ je o starom triku prevaranata, usmjerenima prije svega na starije osobe. Uz osnovna znanja možemo se zaštititi te još važnije, pomoći onima koji ne mogu.

Gospođa od 84 godine nasjela je na prevaru u samom centru Zagreba. Nepoznata žena lažno joj se predstavila kao zaposlenica banke. Lažna bankarica uvjerila ju je u priču o provjeri novčanica s namjerom da se dočepa njezina novca. Umirovljenica joj je povjerovala pa u banci podigla nekoliko desetaka tisuća eura. Novac je nakon toga predala nepoznatim muškarcima, za koje je smatrala da su službene osobe.

– Između 19. i 21. veljače u Ulici Izidora Kršnjavoga, nepoznata se počiniteljica lažno predstavila 84-godišnjakinji kao bankarica. Nakon što je lakomisleno povjerovala da razgovara sa zaposlenicom banke, oštećena je podigla novac u banci i odmah ga predala nepoznatim muškim osobama. Visina materijalne štete iznosi nekoliko desetaka tisuća eura, izvijestila je ovih dana zagrebačka policija.

Riječ je o starom triku kojim se prevaranti služe, predstavljajući se kao policajci i bankarice, posebno kada je riječ o starijim osobama koje poštuju autoritete i lako poklanjaju povjerenje. Često su sami i usamljeni pa nehotice postupe lakomisleno. Policija učestalo upozorava starije osobe da ne nasjedaju na ovakav oblik prevare, pogotovo kada je riječ o nepoznatim osobama. Koje taktike prevaranti koriste i još važnije, na što sve trebamo paziti kako ne bismo i sami postali žrtve, možete pročitati u ovom tekstu.

Najvažnije je da nepoznate osobe ne puštamo u svoj dom, ne držimo veće količine novca kod kuće i ne odajemo nikakve osobne podatke. U priče o lažnim novčanicama ne treba vjerovati, jer su nemoguće. Razgovore i telefonske pozive s takvim sadržajem treba odmah prekinuti, ne impresionirati se odlučnim nastupom osoba koje se žele domoći naših sredstava te pozvati policiju u slučaju potrebe., piše mirovina.hr