Stručnjaci tvrde da slatkiš koji je popularan među djecom može izazvati rak: Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari kao boje za hranu

Stručnjaci tvrde da slatkiš koji je popularan među djecom može izazvati rak: Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari kao boje za hranu

Može li šećerna vuna izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ružičaste i slatke poslastice.

Prošli tjedan, južna država Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisutnost tvari koja uzrokuje rak, Rhodamine-B, u uzorcima poslanim na testiranje.

Ranije ovog mjeseca, savezni teritorij Puducherry zabranio je slatkiš, dok su druge države počele testirati njegove uzorke.

Šećerna vuna, koju u Indiji nazivaju i buddi-ka-baal zbog svog izgleda, popularna je među djecom diljem svijeta koji je vole zbog svoje ljepljive teksture koja se topi u ustima.

Ali neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš zlokobniji nego što se čini, piše BBC.

P Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je da sastojci u šećernoj vuni “mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu”.

Njegov tim “pretresao” je prodavače slatkiša na plaži u gradu prošlog tjedna. Kumar je rekao da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavači, a ne registrirane tvornice.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu njegove prodaje nakon što su laboratorijski testovi otkrili prisutnost rodamina-B, kemijskog spoja, u uzorcima. Kemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojanje tekstila i kozmetike., prenosi dnevnik.hr