S funkcije naglo sklonjen konzervator kojeg provjerava EPPO

S funkcije naglo sklonjen konzervator kojeg provjerava EPPO

Uočen je novi moment u aferi s Geodetskim fakultetom koja potresa i Ministarstvo kulture i medija.

Nakon svega mjesec dana od postavljanja i šest dana od upada policije u Ministarstvo kulture s čelne pozicije Konzervatorskog odjela u Dubrovniku sklonjen je Davor Trupković. Njemu je prošli tjedan policija po nalogu europskog tužiteljstva pretražila ured i dom. Europsko tužiteljstvo naložilo je te pretrage u nastavku istrage sumnjivog trošenja europskog novca na 3D skeniranje kulturne baštine nakon potresa.

Veza s Geodetskim fakultetom

Dio je to postupka pokrenutog protiv nekadašnjih čelnih ljudi Geodetskog fakulteta u Zagrebu, koji je imao ugovor za snimanje s Ministarstvom kulture. Predstavnik Ministarstva kulture za taj posao bio je upravo Trupković.

I dok je u to vrijeme, dakle, nakon potresa u Zagrebu i na Baniji, još bio glavni konzervator u Ministarstvu kulture, sredinom siječnja ove godine objavljeno je da kao obnašatelj dužnosti pročelnika preuzima Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Ministrica Trupkoviću vjeruje

Ministrica Nina Obuljen Koržinek nakon upada policije u ministarstvo naglasila je kako u njega, kao jednog od svojih suradnika ima povjerenja. N1 je tada doznao da su Trupović i Almin Đapo, bivši dekan Geodetskog fakulteta i privatno i poslovno povezani već godinama.

Đapo je trenutno pod istragom EPPO-a, a Trupkovićeva moguća uloga u 3D skeniranju koje je prema sumnjama istražitelja značajno preplaćeno, još se uvijek provjerava.

Tko je naslijedio Trupkovića?

Osim toga, isti dan pretraženi su i uredi i domovi šefu financija Krešimiru Račiću, te glavnoj tajnici Ministarstva kulture i medija Marici Mikec. Njih dvoje su, prema javno dostupnim podacima, još uvijek na svojim funkcijama.

Trupkovića je, kako stoji na stranici Konzervatorskog odjela u Dubrovniku zamijenio Bruno Diklić, i to kao obnašatelj dužnosti pročelnika. Pitali smo Ministarstvo kulture zašto je do te promjene došlo, i njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo., piše N1