SDP najveći gubitnik izbora u Puli; Možemo! preuzeo njihove birače

SDP najveći gubitnik izbora u Puli; Možemo! preuzeo njihove birače

U nedjelju su održani izbori za mjesne odbore u gradu Puli – rezultati su potvrdili kako i dalje raste povjerenje građana prema nezavisnim listama, unatoč činjenici da je relativni pobjednik izbora IDS., javlja HRT

SDP može biti razočaran izbornim rezultatima u Puli

Ali IDS je nekada osvajao 90 a sada se srozao na 68 mandata. Istodobno ne treba zanemariti da se na ove izbore odazvalo 13 posto biračkog tijela što nije velika brojka.

Novinar Dražen Majić pratio je nedjeljne izbore u Istri, te je kazao u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako je na izbore izašlo tek šest tisuća osoba.

– U ovoj superizbornoj godini, rezultati su pokazatelji trenutnih trendova, poručio je.

Naglasio je kako SDP može biti razočaran izbornim rezultatima u Puli.

Oni su prije četiri godine imali oko 24 vijećničkih mandata u gradu Puli, a ove godine imaju 13 ili 14.

– Za duplo imaju slabiji rezultat. Te vijećničke mandate uzela im je platforma Možemo!, jer oni su dobili 14 ili 15 mandata. Stranka Možemo! ima drugi najbolji rezultat, ako gledamo po strankama, naglasio je Majić.

U Grbinovom MO SDP dobio tek dvedesetak glasova 

SDP već nekoliko godina ima problem s identitetom u Puli i Istri. Taj rezultat je vrlo nezgodan za predsjednika SDP-a Peđe Grbina, jer u Mjesnom odboru, gdje on živi, SDP nije dobio ni jedan mandat, tek dvadesetak glasova.

– Imali su problem sa sastavljanjem lista, čak je na listi bio i njegov otac. Kako bi se reklo, cijene te po tome, kako te vide tvoji susjedi. A ispalo je da nisu zadovoljni njime, rekao je Majić.

– IDS u tom Mjesnom odboru je dobio pet mandata i Nezavisna lista, koja se buni protiv zagađenja tvornice cementa, dobila je dva mandata, dodao je.

Pula je specifična sredina, no SDP se okrenuo u posljednje vrijeme “tajkunskim projektima”. Izgubili su lijevi identitet. 

IDS-u dva ili tri mandata na parlamentarnim izborima?

IDS je odahnuo, podigli su svoju stranačku infrastrukturu, te osvojili zadovoljavajuće rezultate.

No, IDS je jak u Istri, no njima nedostaje prisutnost na riječkom području, zato su ušli u suradnji s PGS-om.

Realno je da na parlamentarnim izborima IDS osvoji dva ili tri mandata u VIII. izbornoj jedinici.

Grbin nositelj liste u VIII. izbornoj jedinici

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a bit će nositelj liste u VIII. izbornoj jedinici. Na broju dva, procjenjuje se da bi mogla biti Mirela Ahmetović, a iza nje Zlatko Komadina.

– A onda se vraćamo na istarske kandidate, rekao je Majić.

Postoji šansa da u VIII. izbornoj jedinici bude više ženskih kandidata, jer u IX., odnosno X. SDP ima previše muških kandidata, pa bi to trebalo izbalansirati.

Velika je napetost, jer puno ljudi se bori za mjesta na izbornim listama.

Procjenjuje se da bi SDP u VIII. izbornoj jedinici mogao dobiti pet do šest mandata. HDZ može biti zadovoljan rezultatima u Puli. 

Pulski HDZ ostvario najbolji rezultat do sada

HDZ je skočio s tri mandata na 13 ili 14 mandata. To je veliki uspjeh.

Majić je istaknuo,kako očekuje da će vrh HDZ-a Irenu Hrstić staviti na visoku poziciju na izbornoj listi VIII. izborne jedinice.