Tomašević o Barakudama: Da sam znao da postoji želja da imaju doček na Trgu, mi bismo to izrealizirali

Tomašević o Barakudama: Da sam znao da postoji želja da imaju doček na Trgu, mi bismo to izrealizirali

U prigodi Svjetskog dana socijalne pravde, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet sudjelovali su u obilježavanju 20. godišnjice djelovanja Ustanove Dobri dom Grada Zagreba, u Pučkoj kuhinji, Ulici Frana Alfirevića 6.

Tamo su držali redovnu konferenciju za medije na kojoj su odgovarali na aktualna pitanja. Poput neodržavanja dočeka za zlatne vaterpoliste, probleme oko odvoza smeća i slično, prenosi Večernji.

Gradonačelnik Tomašević je kazao kako Dobri dom jedna od 340 ustanova Grada Zagreba, ali možda i najvažnija jer skrbi o najugroženijima. Istaknuo je važnost borbe protiv siromaštva, a Zagreb odlukom o socijalnoj pomoći obuhvaća čak 90 000 tisuća korisnika i na taj način Grad skrbi za njih kazao je Tomašević i najavio proširenje te mjere.

– Za socijalno ugrožene izdvajamo 28 milijuna eura godišnje. To je proračun Zaprešića – kazao je Tomašević te čestitao Ustanovi dobri dom za čiji je rad, kako kaže, potrebna požrtvovnost.

Tomašević je najavio povećanje uskrsnice s 26.45 eura na 50 eura, a korisnici te novčane pomoći su osobe s invaliditetom, umirovljenici s najnižim mirovinama i neki branitelji, a uskrsnicu i božićnicu od Zagreba prima oko 23 tisuće korisnika. Gradonačelnik se dotaknuo i teme beskućnika, rekao je kako će Zagreb ići u povećanje davanje, te je podsjetio i na nedavno otvaranje prihvatilišta u Vukovarskoj. To će Zagreb koštati oko milijun i sto tisuća eura.

Na pitanje o novinarke je li radikalni ljevičar, Tomašević je kratko kazao da je to politički motivirana izjava premijera Andreja Plenkovića. – Vidio sam da govori o nepokošenoj travi i divljim svinjama koje nisu viđene od rujna, to je sve predizborna kampanja – kazao je Tomašević te dodao da će za izbore koalirati samo s lijevo- progresivnim strankama.

– Ključna stvar je motivirati birače, a ako izlaznost bude mala, HDZ ostaje na vlasti – kazao je Tomašević te dodao da oni kao mlada stranka su ti koji imaju mogućnost mobilizirati građane na izlazak.

– Pokušavaju prikazivati ljevicu da mi ne volimo Hrvatsku, to su čiste gluposti. A oni koji je potkradaju je vole? Ma dajte – komentirao je gradonačelnik navode kako na subotnjem prosvjedu oporbe nije bilo nijedne hrvatske zastave.

– Žao mi jer nije bilo dočeka, da sam znao da postoji želja ili očekivanje da imaju doček na Trgu, mi bismo to izrealizirali – kazao je te dodao kako nikakve pismene komunikacije nije bilo s Vladom, odnosno nadležnim ministarstvom. – Došlo je do problema s komunikacijom. Zašto ga Vlada nije sama napravila? Nije bilo zle namjere – rekao je Tomašević te dodao kako nijedan igrač reprezentacije ne igra u Zagrebu, aludirajući na klub Mladost koji je, kako kaže, u lošim uvjetima te ga je usporedio sa situacijom Cibonom.

– Nije se ni ministarstva proslavilo, a ovo je lekcija svima. Grad i Vlada moraju adekvatni komunicirati – dodao je Tomašević o ovoj temi usto nastavljajući kako se nada da će se moći iskupiti nakon Olimpijskih igara.

Novinar je pitao kako to da glavna tajnica Sportskog saveza Grada Zagreba, Suzana Šop tražila veći koeficijent plaće koji je i dobila. Tomašević je kazao kako tu informaciju mora provjerit te će onda komentirati, dodavši kako je Sportski savez udruga neovisna od Grada. No, dodao je kako su u njegovom mandatu, za razliku od prethodnika, sportski savezi depolitizirani.

– Divne su izjave glavnog Držanog odvjetnika koji je rekao kako nam Ured europskog javnog tužitelja ne treba. To mu je prva izjava, no s obzirom na brzu ogradu Ministarstva nakon toga, ne vjerujem da će se to dogoditi – komentirao je Turudićevu izjavu zagrebački gradonačelnik te se tom prilikom i dohvatio i zagrebačkog povlačenja novaca iz EU fondova, koje je kako kaže, prošle godine bilo rekordno.

– Idemo u obnovu Doma sportova ove godine, gradnju bazena u Španskom, stadiona u Maksimiru. Ide i obnova Ledena dvorane, za koju ne možemo uzeti ni novac iz EU fondova – najavio je Tomašević.

– Tisuće građana rade komunalne prekršaje, kao što je ostavljanje otpada pokraj spremnika. Htjeli smo vidjeti zašto se to događa zato smo proveli jednokratnu vježbu, a u tome se pomogli vijećnici iz mjesnih odbora i gradskih četvrti. Radili smo vježbu prije mjesec dana da vidimo što se događa – komentirao je Tomašević Nacionalove napise o stranačkoj policiji pojašnjavajući kako se radilo o vježbi koja je trajala tjedan dana.

– Radimo na projektu obnove zgrade Gradske skupštine, kompleksna je to obnova jer se radi o zaštićenoj zgradi, ako bude potrebno naći ćemo alternativnu lokaciju – kazao je Tomašević i opovrgnuo navode kako će Skupština biti smještana s Vladom, prenosi Večernji.