Predizborna kampanja se zahuktava: umjetnom inteligencijom do glasova

Predizborna kampanja se zahuktava: umjetnom inteligencijom do glasova

Očito je da se predizborna kampanja počela zahuktavati. U njoj će svoju ulogu imati i umjetna inteligencija za kojom su posegnuli u SDP-u kako bi stvorili promotivni spot objavljen na Instagramu kao poziv na prosvjed. Postavilo se pitanje je li takva upotreba lika planetarno popularne Taylor Swift i njezine ubrzane pjesme Shake it off kršenje autorskih prava?

Senzacija je drugo ime za Taylor Swift, pa nije ni čudno što, gdje god se pojavi, izaziva salve komentara. Žari i pali europskim i svjetskim pozornicama, a čini se da joj preostaje vremena i za pozivanje na prosvjed u Hrvatskoj – iako o tome pojma nema. Naime, njezino lice i pjesmu SDP je iskoristio u svom promotivnom spotu. Jesu li za to dobili njezinu suglasnost – ne žele reći.

– Odlično da je izazvao reakcije. Ono što Talyor Swift govori u Americi potpuno je primjenjivo i u Hrvatskoj samo je trebalo prevesti. Rezultat je to, a naravno koristili smo metode koje su zakonom dopuštene – to je umjetna inteligencija, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin 17. veljače 2024.

Cilj je bio privući pozornost u medijima i u tome su uspjeli, kažu analitičari. Ipak, upozoravaju, u Hrvatskoj se olako shvaćaju autorska prava. Riječ je o pjevačici svjetskog glasa koja nezamisliv novac ulaže upravo u zaštitu svojeg lika i djela.

– Ovaj primjer koji smo vidjeli s korištenjem Talyor Swift svakako je kršenje autorskih prava. Znači to je definitivna stvar. Ono što sam na društvenim mrežama mogao vidjeti je više izraz za ovo “cringe” nego što možemo reći da mlađa publika nije toliko privučena ovakvim načinom djelovanja, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić, Fakultet političkih znanosti.

Korištenja ovakvih videosnimki zasigurno će biti, što dovodi do drugog problema za birače.

– Sve je lakše, jeftinije i jednostavnije. Koristimo to inače u komunikacijama, međutim otvara se problem “fakenewsa” i otvara se problem prepoznavanja što je istina što nije. Danas se napravi videomontaža ili fotomontaža u 5 minuta i lakše je nego ikad, objasnio je Jerko Troglić, stručnjak za odnose s javnošću i politički analitičar.

– Zahtjev za materijalima u izbornoj kampanji će biti ogroman. Takvu količinu materijala, posebno za sve društvene mreže koje postoje jednostavno, jedan tim ne može napraviti. Očekujem da će se intenzivno koristiti umjetna inteligencija, rekao je Bebić.

I dok će biračima biti sve teže prepoznati što je videomontaža a što istina – društvene mreže “gorjet” će od političkih poruka. Onaj koji ih uspije najbolje iskoristiti bit će iznenađenje izbora – smatraju stručnjaci.

– To nije ova buka koju čujemo. To dolazi svakom pojedinačno na njegov pametni telefon, on onda lajka, ne lajka, zabranjuje i ostalo i mi ne znamo što se događa. Ali na dan izbora ćemo vidjeti neki iznenađujući rezultat, smatra Krešo Macan, komunikacijski savjetnik, predavač i politički analitičar.

Iznenađenja zato neće biti kada govorimo o dobro uhodanoj izbornoj retorici – svađi. Uz veliku buku, složni su analitičari – birači teško da će čuti što im se nudi.

– Ja mislim da će biti najgore do sada što se tiče žestine i ove niske razine izričaja. Bit će zvanja majmunima, bit će sve najgore moguće. Čut ćemo takve atribute i jedne i druge strane. Problem je da kad vam je tako negativna kampanja suština bježi i u principu onda profitra netko treći tko tako ne komuncira, izjavio je Macan.

– Ako je obostrano negativna kampanja, a vidjeli smo po jučerašnjem danu da iz oba tabora to zaista ide na razinu uvreda i negativnosti, to u procesu u 2-3 mjeseca negativno utječe na motiviranost birača na izbore odnosno znači manju izlaznost na izbore. A to stvarno nije nešto što bilo tko želi, rekao je Troglić.

A kakvu god komunikaciju ili sredstvo izabrali – cilj je isti. Onaj tko u što kraćem vremenu skrene na sebe što veću pozornost i skupi što više glasova – u izbornoj će noći postati pobjednik, piše HRT.hr.