Iz Splita na prosvjed u Zagreb krenula dva autobusa…

Iz Splita na prosvjed u Zagreb krenula dva autobusa…

Prosvjed na Markovom trgu | foto: Živana Šušak Živković/dalmatinski portal

Iz Splita su, u organizaciji stranke Centar Ivice Puljka, krenula dva autobusa s oko 70 popunjenih mjesta na prosvjed u Zagrebu. Polazak je bio u pet sati s autobusnog stajališta na Lovrincu. 

Povod prosvjedu na Markovu trgu kojega organizira lijevo – oporbeni blok s 11 stranaka predvođen SDP -om i Možemo, je izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.   

Kap koja je oporbi prelila čašu je inzistiranje premijera Andreja Plenkovića na Turudiću unatoč kontroverzama koje prate suca. Dopisivao se i sastajao s optuženicom Josipom Pleslić, tadašnjom državnom tajnicom nedugo prije njenog uhićenja. Sastajao se i s aktualnim bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem, tadašnjim osumnjičenikom, koji je bio pod tajnim mjerama praćenja SOA-e. 

Turudić je negirao dubinu odnosa s oboje dok u javnost nisu izašli dokazi povezanosti. Također, nije govorio istinu ni kada je tvrdio da se kao sudac brzo izuzeo iz slučaja u kojem je optužen njegov rođak Miro Vrlje iz krim miljea. 

 Uz najjače lijeve opcije SDP i Možemo su i manje stranke, od Centra, preko IDS-a, PGS-a, Fokusa, Reformista, HSS-a, Radničke fronte, Glasa, do Socijaldemokrata. Na Trgu svetog Marka, prva govori Sandra Benčić, istaknuta čelnica stranke Možemo, a posljednji predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Između njih će govoriti i predstavnici ostalih stranaka, drugi na redu Puljak., piše dalmatinski