Rusi kažu da je Navaljnom pozlilo nakon šetnje, da su ga pokušali reanimirati…

Rusi kažu da je Navaljnom pozlilo nakon šetnje, da su ga pokušali reanimirati…

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru, mrtav je, objavile su u petak ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda. On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane.

Zatvorska služba rekla je da utvrđuje uzroke njegove smrti, izvijestila je novinska agencija Tass.

“Dana 16. veljače 2024 osuđenik A. Navaljni se nakon šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubivši svijest”, navodi se u priopćenju ruskih dužnosnika.

“Odmah je stigla ekipa hitne medicinske pomoći”, dodaje se.

Provedene su sve potrebne reanimacijske mjere, ali nisu dale pozitivne rezultate. “Liječnici Hitne medicinske pomoći konstatirali su smrt osuđenika”, zaključuje se, a prenosi Sky News.

Politički motivirane optužbe

Navaljni je uhićen 2021. godine po povratku iz Njemačke gdje se liječio od trovanja, kako su zaključili europski laboratoriji, sovjetskim nervnim otrovom novičok.

U ožujku 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i pronevjeru putem prevare, što su on i njegovi pristaše više puta odbacili kao politički motivirane optužbe.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih ureda su proglašene ekstremističkim organizacijama i zabranjene nakon njegovog uhićenja što je dovelo do još jednog postupka protiv njega po optužbama za ekstremizam.

U kolovozu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s “posebnim režimom” iz zatvora s maksimalnom sigurnošću u kojem je bio zatvoren., prenosi N1